Parlament poziva na zaštitu mentalnog zdravlja 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

© AdobeStock_zimmytws  

Porast problema s mentalnim zdravljem znači da bi ovo mogla biti sljedeća zdravstvena kriza i zastupnici u Europskom parlamentu žele to spriječiti.

Utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na mentalno zdravlje

 

Pandemija i ekonomska kriza koja je uslijedila snažno su opteretile mentalno zdravlje i dobrobit svih građana, uz sve veću prevalenciju psihosocijalnih rizika povezanih s radom i veće stope stresa, tjeskobe i depresije. Međutim, mentalno zdravlje se ne tretira kao prioritet na isti način kao fizičko zdravlje, kaže rezolucija Europskog parlamenta o mentalnom zdravlju u digitalnom svijetu rada, usvojena 5. srpnja 2022.

U izvješću se ističe da je 64 posto mladih između 18. i 34. godine bilo izloženo riziku od depresije 2021. godine, zbog nedostatka zaposlenja te financijskih i obrazovnih izgleda, kao i usamljenosti i društvene izolacije.

Saznajte više o mjerama EU-a za poboljšanje zdravstva

Prevencija mentalnih problema povezanih s radom


Rezolucija poziva institucije EU-a i države članice da prepoznaju visoku razinu mentalnih problema povezanih s radom i pronađu načine za pomoć u prevenciji mentalnih problema u svijetu digitalnog rada (rad pred računalom). Također naglašava potrebu za iskorjenjivanjem nasilja, diskriminacije i uznemiravanja na poslu.

Izvješće poziva na zakonodavstvo kojim se utvrđuju minimalni zahtjevi za rad na daljinu u cijeloj Uniji, a da se pritom ne ugroze radni uvjeti radnika na daljinu. Trebalo bi pokriti uvjete rada, kao što je osiguranje da je rad dobrovoljan i da su prava, ravnoteža između poslovnog i privatnog života, radno opterećenje i standardi učinka radnika na daljinu jednaki onima na radnom mjestu.

Također, izvješće poziva na fleksibilno radno vrijeme kako bi se ublažio stres vezan uz posao, obrazovanje o mentalnom zdravlju i obuku za poslodavce.

Parlament predlaže da 2023. bude EU godina dobrog mentalnog zdravlja kako bi se osigurala usredotočenost na to pitanje.

Najnovije izvješće naglašava zabrinutost EP-a za mentalno zdravlje. U rezoluciji iz srpnja 2020. o strategiji javnog zdravstva EU-a nakon pandemije bolesti COVID-19 , EP je prepoznao mentalno zdravlje kao temeljno ljudsko pravo i pozvao na akcijski plan EU-a za mentalno zdravlje.


U 2021. tražio je pravo na isključenje s posla izvan radnog vremena bez negativnih posljedica.