Od banana do solarnih panela: Kada trgovinski ratovi krenu nizbrdo  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

EU se nije slagala s Kanadom i SAD-om oko govedine tretirane hormonima - Conceptual image - ©BELGA/CPD/SCIENCE  

Trgovinske ratove treba izbjegavati jer se neizbježno pokažu lošima za poslovanje svih uključenih strana. Međutim, ponekad zemlje posegnu za mjerama kojima se ograničava trgovina zbog zdravstvene zaštite ili neravnopravne konkurencije. I dok su sjećanja na sukob s Kinom oko solarnih panela još svježa, parlamentarni Odbor za međunarodnu trgovinu je 21. siječnja raspravljao o novim pravilima prema kojima bi bilo određena kada i kako EU može uvoditi ant-damping mjere.

Prošle godine Europa je ograničila uvoz kineskih solarnih panela zbog straha da se prodaju ispod cijene. Nakon što je Kina uzvratila nametanjem visoke carine na vino uvezeno iz EU, dvije strane su konačno u prosincu postigle dogovor o najmanjoj mogućoj cijeni solarnih panela i njihovih dijelova.


EU je također bila u neslaganju s Kanadom i SAD-om oko govedine tretirane hormonima, potencijalno opasne za zdravlje ljudi. Naši transatlantski partneri su 1999. odgovorili zabranom i ograničavanjem europskih uvoza kao što su sir, senf i čokolada. Spor je formalno riješen 2012. kada je Europski parlament odobrio dogovor prema kojem se pojačao uvod sporne govedine u zamjenu za ukidanje kvota za izvoz.


Brige o utjecaju genetski modificirane hrane i usjeva iz Sjedinjenih država na zdravlje, glavni je uzrok sporog odobravanja novih sorti za kultivaciju i korištenje na EU tržištu. Primjerice, ovog mjeseca je Parlament odbacio dozvolu za uzgajanje genetski modificiranog kukuruza.


Uvoz banana je uzrokovao dugotrajnu svađu s SAD-om. Banane uvezene iz bivših europskih kolonija u Africi, Karibima i na Pacifiku nisu imale nikakav porezni namet kako bi se stimulirala ekonomija u tim zemljama. Ovo su nam zamjerili američki proizvođači koji uzgajaju banane u zemljama Južne Amerike. Službeni Washington je podnio tužbu WTO-u i uveo kazneni porez na europske proizvode kao što su sir i kašmir. EU je popustila smanjivanjem carine i za američke tvrtke.


U listopadu prošle godine zastupnici su osudili rusko nametanje trgovinskih mjera kojima su htjeli utjecati na EU predsjedništvo. Uvedene su dodatne carinske provjere kamiona iz Live i prijetilo se zabranjivanjem litavskog izvoza mlijeka, mesa i ribe. Rusija je slične mjere koristila i kako bi utjecala na politiku Moldavije i Ukrajine.