Ponovno vrednovanje odnosa EU-a i Turske  

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Pitanja poštivanja temeljnih prava i aktivnosti u Siriji doveli su do promišljanja o budućnosti odnosa Turske i EU-a. Kako stoji suradnja te što predlažu zastupnici?

Zastupnici raspravljaju o bušenju u europskim vodama u istočnom Mediteranu 13. studenog. Iako ovo nije jedino pitanje vezano uz Tursku koje zabrinjava Parlament, EU i Turska i dalje surađuju na mnogim područjima.     


Od trgovine do suradnje u NATO-u, Europska unija i Turska kroz više su desetljeća gradile produktivne odnose. Međutim, to se nedavno promijenilo zbog turske vojne intervencije u Siriji, kao i zabrinutosti oko stanja vladavine prava i demokracije u Turskoj, gdje se gase mediji i zatvaraju novinari.Članstvo u EU-u

Turska je pridruženi član Europske ekonomske zajednice od 1963. te je podnijela zahtjev za članstvo 1987. Prepoznata je kao zemlja kandidat za pridruživanje EU-u 1999., ali pregovori nisu počeli do 2005. Do sada je otvoreno 16 od 35 poglavlja u pregovorima, niti jedno poglavlje nije zatvoreno. Nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara 15. srpnja i obrata koji je uslijedio s oštrim akcijama vlasti, pregovori su zaustavljeni i niti jedno novo poglavlje za pregovore nije od tada otvoreno.

 

U studenom 2015. zastupnici su usvojili rezoluciju u kojoj traže privremeno zaustavljanje pregovora dok god se u zemlji odvija represija. U rezoluciji usvojenoj u srpnju 2017. ponovno su izrazili zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava. Iako rezolucije nisu zakonodavne, šalju jaki diplomatski signal.

 

Održano je nekoliko plenarnih rasprava na temu događaja u Turskoj. Primjerice, 6. veljače 2018. se raspravljalo o stanju zaštite ljudskih prava u Turskoj te o vojnim akcijama koje zemlja provodi u Siriji.

 

Vojna intervencija u Siriji

U listopadu 2019., Turska je pokrenula vojnu operaciju u sjeveroistočnoj Siriji kako bi stvorila tampon zonu između dvije države gdje bi mogla premjestiti sirijske izbjeglice koje žive u Turskoj. Zastupnici su osudili taj potez tijekom debate 23. listopada, a dan iza usvojili su rezoluciju kojom traže sankcije protiv Turske.Sporazum o suradnji

Europska unija ima mogućnost zaključivanja sporazuma o suradnji sa susjednim zemljama, primjerice s Islandom i Tunisom. Ti ugovori omogućuju okvir gospodarske i političke suradnje i EU već jedan takav potpisan s Turskom. Sada neki zastupnici vide taj ugovor kao alternativu članstvu u EU-u.

 

Carinska unija

U prosincu 2016. Europska je komisija predložila ažuriranje postojeće carinske unije s Turskom i širenje bilateralnih trgovinskih odnosa, no Vijeće ih još nije odobrilo. Po završetku pregovora dogovor treba biti odobren od strane Parlamenta kako bi stupio na snagu. EU je najveće izvozno tržište za Tursku (50%) dok je Turska peti najveći trgovinski partner EU-a za uvoz i izvoz.

 

Ostali oblici suradnje

Turska i većina država članica EU-a partneri su u NATO-u. Uz to, zajedno rade na problemu migracija. U ožujku 2016. EU i Turska sklopili su dogovor o migracijskoj krizi, što je dovelo do značajnog smanjenja broj ulazaka nezakonitih imigranata u Europu. Više o tome u članku o odgovoru EU-a na migracijsku krizu.


Članak je objavljen 27. travnja 2017. i ažuriran 13. studenog 2019.