Parlament odaje počast žrtvama holokausta 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Sjećanje na holokaust  

Zastupnici su održali svečanost kojom su obilježili 75. obljetnicu oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz.

Europski parlament otvorio je plenarnu sjednicu u srijedu 29. siječnja ceremonijom u spomen na više od šest milijuna žrtava holokausta.


Prilikom otvaranja svečanosti predsjednik Sassoli rekao je: „Nacizam i rasizam nisu mišljenja, već zločini. Kad god u medijima čitamo o nasilju, napadima ili rasističkim uvredama moramo ih smatrati napadima na sebe. To su napadi na Europu i vrijednosti koje ona predstavlja”.

U svom govoru, Liliana Segre, doživotna talijanska senatorica koja je preživjela Auschwitz, rekla je: „Izuzetno sam ganuta što sam ovdje u Europskom parlamentu. Na ulazu sam vidjela sve boje zastava tolikih zemalja koje su ovdje u duhu zajedništva gdje ljudi međusobno razgovaraju i međusobno se primjećuju. To nije uvijek bio slučaj”.


U završnom obraćanju Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, rekla je: „Europa neće šutjeti. Borit ćemo se protiv antisemitizma na svim razinama. Nikada nećemo dopustiti nijekanje holokausta. Svim svojim snagama borit ćemo se protiv diskriminacije, rasizma i isključivanja”.


Nakon govora zastupnici su održali minutu šutnje. Anita Lasker-Wallfisch, preživjela članica ženskog orkestra u Auschwitzu, također je prisustvovala svečanosti.


Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja, na datum kada je 1945. oslobođen logor Auschwitz. Izraz holokaust odnosi se na masovna ubojstva šest milijuna Židova, kao i ubojstva Roma i drugih progonjenih skupina nacističkog režima i njegovih suradnika.