Posljedice koronavirusa u Africi mogle bi biti pogubne 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Koronavirus u Africi mogao bi biti poguban, odgovor Europe trebao bi ići izvan naših granica, rekao je predsjednik Odbora za razvoj Tomas Tobé.

S obzirom na osjetljivost zdravstvenih sustava u mnogim zemljama u razvoju, koronavirus bi mogao imati katastrofalne posljedice, upozoravaju zastupnici iz parlamentarnog odbora za razvoj. EU radi na pružanju potpore svojim državama članicama i ublažavanju gospodarskih posljedica u Europi, no pandemija koronavirusa ne poznaje granice. U rezoluciji donesenoj 17. travnja Parlament je naglasio potrebu za međunarodnom suradnjom i solidarnošću te jačanjem UN-a i posebno Svjetske zdravstvene organizacije.

Globalni odgovor EU-a na COVID-19

EU je 8. travnja pokrenuo „Team Europe” paket vrijedan više od 20 milijardi eura za pomoć najranjivijim zemljama, posebno u Africi i susjednim državama EU-a, u borbi protiv pandemije i njezinih posljedica. Većina tih sredstava preusmjerena je iz postojećih fondova i programa EU-a.

Parlament podržava napore Komisije za globalni odgovor EU-a. Zastupnici su se također pridružili pozivima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) i Svjetske banke za obustavu plaćanja dugova zemalja u razvoju.


Saznajte više o globalnom odgovoru EU-a u našem videozapisu ↑


COVID-19 i dalje se širi po Africi (sada nije zabilježen samo u dvije zemlje), pa smo porazgovarali s predsjednikom Odbora za razvoj Tomasom Tobéom (EPP, Švedska) o reakciji EU-a.

Tomas Tobé  

Čini li EU dovoljno da pomogne trećim zemljama u borbi s koronavirusom ili bismo trebali napraviti više?

Da i ne. Koordiniramo kroz „Team Europe” dodjelu 20 milijardi eura, ali moramo osigurati da države članice pojačaju svoje djelovanje jer trebamo dodatna sredstva. EU mora koordinirati i osigurati pomoć najpotrebitijima. Vrlo vjerojatno je u mnogim zemljama Afrike zabilježen manji broj slučajeva no što ih zapravo ima, i zato moramo vrlo brzo djelovati.

Team Europe, paket potpore vrijedan 20 milijardi eura, prednost daje: 
  • odgovoru na trenutačnu zdravstvenu krizu i humanitarne potrebe  
  • jačanju zdravstvenog, vodnog i sanitarnog sustava 
  • ublažavanju socijalnih i gospodarskih posljedica 

Smatrate li da bi se zabrinutost EU-a oko situacije u Africi mogla smanjiti s obzirom na naše trenutačne domaće izazove?


Ne. Mislim da svi znamo da smo u ovome zajedno. Ova pandemija ne poznaje granice i moramo svugdje biti uspješni. A jasno je da je izazov u Africi doista velik. Zato što tamo ima više ranjivih osoba, zdravstveni sustav u mnogim državama nije dovoljno dobar, nema dovoljno bolničkih kreveta.


Zbog solidarnosti moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo spasili ljudske živote. Na neki način to je i u interesu Europe jer ne želimo doživjeti drugi i treći val pandemije koji se širi po Europi iz susjednih zemalja.

Početkom ožujka Komisija je objavila novu strategiju EU-a i Afrike. Je li ona i dalje relevantna u kontekstu korona-krize?


Smatram da je vrlo važna jer ukazuje na to da trebamo izgraditi novo partnerstvo s Afrikom u kojem se mičemo od perspektive davatelja i primatelja. Na veliki dio afričkih zemalja trebamo gledati više kao na partnere. Gospodarski pad na svjetskoj razini uzrokovan koronavirusom ukazuje na važnost nove strategije.


Sada je najvažnije osigurati da se to partnerstvo doista i dogodi. Nadamo se da će se sastanak na vrhu EU-a i Afrike održati u listopadu. Europski parlament priprema svoje stajalište o strategiji.