Što je roba s dvojnom namjenom i zašto trebamo nova pravila? 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

EU radi na novim izvoznim pravilima za takozvanu robu s dvojnom namjenom kako bi se spriječila njezina zloupotreba i slučajevi kršenja ljudskih prava.

Što je roba s dvojnom namjenom?

Proizvodi s dvojnom namjenom osmišljeni su za civilnu upotrebu, ali u krivim rukama mogu se upotrijebiti za kršenje ljudskih prava ili terorističke napade. Obuhvaćaju široku paletu proizvoda, od bespilotnih letjelica do kemikalija.


Iako ta dobra mogu poboljšati živote ljudi, mogu se i zloupotrijebiti. Autoritarni režimi mogu ih iskoristiti za držanje stanovništva pod kontrolom, a terorističke skupine za napade.

Zašto trebamo nova pravila?

Kako bi se spriječilo korištenje robe s dvojnom namjenom za kršenje ljudskih prava, EU strogim pravilima o izvozu želi osigurati da se ona ne prodaje osobama ili organizacijama koje ih žele zloupotrijebiti.


EU trenutačno radi na ažuriranju postojećih pravila kako bi se uzeo u obzir novi tehnološki razvoj, uključujući nove alate za kibernadzor, i pojačala zaštita ljudskih prava.

Sljedeći koraci

Vijeće i Parlament postigli su privremeni dogovor o novim pravilima, ali trebaju ih službeno odobriti prije stupanja na snagu.


Zastupnici su podržali nova pravila 25. ožujka, sada je na redu službeno odobrenje Vijeća.