EU-Indija: Jačanje suradnje u područjima od trgovine do klime  

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

©AdobeStock/KT759  

Suradnja EU-a i Indije znatno se povećala posljednjih godina. Otkrijte kako se te veze mogu dodatno poboljšati.

Dvije globalne sile nastoje produbiti svoje veze. Parlament je 29. travnja 2021. usvojio izvješće kojim poziva EU i Indiju na zajedničku suradnju na geopolitičkim izazovima.


Čelnici EU-a i Indije održat će 8. svibnja sastanak na vrhu na kojem će raspravljati o partnerstvu.

Zašto je potreban bliži odnos EU-a i Indije?


Kao dvije najveće demokracije na svijetu, EU i Indija dijele mnoge vrijednosti i suočavaju se s istim izazovima, poput klimatskih promjena. Međutim, njihova suradnja tek treba ostvariti svoj puni potencijal. Indija ubrzano osnažuje svoj položaj gospodarske i regionalne sile.

Postojeća suradnja

EU i Indija potpisale su 2004. strateško partnerstvo koje se temelji na zajedničkim vrijednostima i predanosti globalnom poretku utemeljenom na pravilima i usmjerenom na multilateralizam. Odobrile su 2020. godine plan za strateško partnerstvo do 2025.

Gospodarski odnosi EU-a i Indije


Indija je jedno od najvećih i najbrže rastućih gospodarstava na svijetu. Prije pandemije koronavirusa njezin bruto domaći proizvod povećavao se godišnje za oko 6 posto.


EU je najveći trgovinski partner Indije, a Indija je deveti najveći trgovinski partner EU-a. Trgovanje s EU-om činilo je 2019. godine 11,1 posto indijske trgovine, nešto više od trgovine sa SAD-om i Kinom (10,7 posto).

Bliske veze već su pridonijele povećanju trgovine i ulaganja između dvaju partnera. Na primjer, trgovina robom povećala se za 72 posto u posljednjem desetljeću, dok se udio EU-a u priljevima stranih ulaganja povećao s 8 na 18 posto u istom razdoblju, što EU čini najvećim stranim ulagačem u Indiji.


Oko 6 tisuća europskih poduzeća posluje u Indiji i izravno osigurava 1,7 milijuna, a neizravno oko 5 milijuna radnih mjesta.


Međutim, pokušaji pregovaranja o slobodnom sporazumu pokazali su se do sada neuspješnima.

Borba protiv klimatskih promjena


EU i Indija, kao treći i četvrti najveći svjetski izvor emisija stakleničkih plinova, imaju zajednički interes u borbi protiv klimatskih promjena i olakšavanju prijelaza na održivo gospodarstvo.

Promicanje demokracije i ljudskih prava


Kao najveće demokracije u svijetu, EU i Indija mogu pomoći u promicanju ljudskih prava, demokracije i rodne ravnopravnosti.


Međutim, u izvješću Odbora za vanjske poslove zastupnici su izrazili zabrinutost zbog pogoršanja stanja ljudskih prava u Indiji, kao što su poteškoće s kojima se suočavaju indijske žene i manjinske skupine te zatvaranje ureda Amnesty Internationala u Indiji.