Kako EU podržava Ukrajinu 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Čak i prije nego se Ukrajina našla na udaru Rusije u veljači 2022. EU je želio podržati Kijev i uspostaviti bliže veze. Saznajte kako.

Od povlačenja iz Sovjetskog Saveza 1991. godine Ukrajina želi slijediti svoj put, uključujući stvaranje bližih veza s ostatkom Europe.

Rusija

Odnosi s Rusijom napeti su zbog ruske odlučnosti da zadrži zemlju pod svojim utjecajem. Rusija je 2014. pripojila Krim i time prekršila međunarodno pravo, što je izazvalo snažnu osudu EU-a. Osim toga, vodi hibridni rat protiv Ukrajine, koji uključuje gospodarski pritisak i napade dezinformacijama.

U rezoluciji usvojenoj u prosincu 2021. zastupnici su pozvali Rusiju na povlačenje postrojbi koje prijete Ukrajini te su izjavili da svaka agresija Moskve mora imati visoku gospodarsku i političku cijenu. Parlament je u rezoluciji usvojenoj u travnju 2021. već izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog povećanja ruske vojske na granici s Ukrajinom i na nezakonito okupiranom Krimu.

Zastupnici iz Odbora za vanjske poslove i Pododbora za sigurnost i obranu bili su na misiji za utvrđivanje činjenica u Ukrajini od 30. siječnja do 1. veljače 2022.

Zastupnici su pozvali na ujedinjen odgovor i izrazili potporu Ukrajini u raspravi o odnosima EU-a i Rusije, europskoj sigurnosti i vojnoj prijetnji Rusije Ukrajini 16. veljače 2022. Predsjednica Parlamenta Roberta Metsola i predsjednici klubova zastupnika također su objavili izjavu o stanju u Ukrajini.

Vodeći zastupnici Europskog parlamenta 22. veljače 2022., oštro su osudili odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina o priznanju ukrajinskih regija Donjeck i Luhansk neovisnim državama.

Dva dana kasnije, 24. veljače 2022., Rusija je krenula u napad na Ukrajinu. EU je odgovorio nizom sankcija protiv Rusije, kao i inicijativama za podršku Ukrajini.

Delegacija EU-a u Ukrajini  

Sporazum o pridruživanju

U rujnu 2014. Europski parlament dao je suglasnost za Sporazum o pridruživanju s Ukrajinom, koji uključuje Detaljni i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini. Sporazumom su uspostavljeni političko pridruživanje i gospodarska integracija između EU-a i Ukrajine te je omogućen zajednički slobodan pristup tržištu.


Utvrđena su temeljna pravila za suradnju u područjima kao što su energetika, promet i obrazovanje. Od Ukrajine se također zahtijevalo da provede reforme i poštuje demokratska načela, ljudska prava i vladavinu prava.


Sporazumom o slobodnoj trgovini tržišta EU-a i Ukrajine znatno su integrirana ukidanjem uvoznih carina i zabranom drugih trgovinskih ograničenja, iako uz posebna ograničenja i prijelazna razdoblja u osjetljivim područjima, kao što je trgovina poljoprivrednim proizvodima.


EU je glavni trgovinski partner Ukrajine i čini više od 40 posto međunarodne trgovine te zemlje.

Vize

U travnju 2017. Europski parlament podržao je ukidanje viza za kratkotrajni boravak ukrajinskih državljana u EU-u.

Ukrajinci koji imaju biometrijsku putovnicu mogu ući u EU bez vize na 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana, radi turizma, posjete rodbini ili prijateljima ili u poslovne svrhe, jedino ne mogu raditi u EU-u.

Ostala potpora

Postoje razne inicijative EU-a kojima se pruža potpora ukrajinskom gospodarstvu, potiče zelena tranzicija i pomaže u reformama.


Od 2014. EU i financijske institucije mobilizirali su više od 17 milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova za potporu reformama u Ukrajini, uz primjenu uvjetovanosti koja ovisi o njihovu napretku.


Od 2015. više od 11 500 ukrajinskih studenata sudjelovalo je u programu EU-a Erasmus+.


EU ulaže u projekte za poticanje ukrajinskog gospodarstva, uključujući izravnu potporu 100 tisuća malih i srednjih poduzeća, pomoć za više od 10 tisuća poduzeća u ruralnim područjima i sredstva za modernizaciju javne informatičke infrastrukture.


Od početka pandemije koronavirusa EU je mobilizirao više od 190 milijuna eura za Ukrajinu za potporu hitnim potrebama i socioekonomskom oporavku te 1,2 milijarde eura makrofinancijske pomoći. EU je isporučio više od 36 milijuna komada osobne zaštitne opreme, kao i vozila hitne pomoći, ključnu medicinsku opremu i omogućio osposobljavanje zdravstvenog osoblja. U suradnji s civilnim društvom EU osigurava hranu i lijekove ugroženim obiteljima.

Zastupnici su 16. veljače 2022. odobrili makrofinancijski zajam u iznosu od 1,2 milijarde eura za pomoć Ukrajini u pokrivanju potreba za vanjskim financiranjem u 2022.

Nagrada Saharov

Parlament je 2018. godine Nagradu Saharov za slobodu mišljenja dodijelio Olegu Sencovu. Ukrajinski filmski redatelj i aktivist za ljudska prava zatvoren je zbog prosvjedovanja na Trgu neovisnosti u Kijevu zbog ruskog pripojenja njegova rodnog Krima, no 7. rujna 2019. pušten je iz zatvora u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine.