Novi Parlament i nova Komisija 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Od 23. do 26. svibnja 200 000 000 birača u 28 država članica Europske unije izašlo je na birališta i izabralo zastupnike.

Ti zastupnici su 16. srpnja 2019. izabrali Ursulu von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, čime je postala prva žena na toj poziciji.


Sastavila je svoj tim povjerenika na temelju prijedloga država članica, a zastupnici su provjerili njihove kompetencije kroz niz saslušanja pred parlamentarnim odborima koja se trajala od kraja rujna do sredine studenog.


Nakon toga, zastupnici su glasali i odobrili kolegij povjerenika 27. studenog.


Legitimnost Komisije i njezine predsjednice počiva na legitimnosti Parlamenta i demokratskom izboru zastupnika.


Saznajte više o rezultatima Europskih izbora i sastavu novog Parlamenta

Novi Parlament 

Novi Parlament prvi puta se sastao od 2. do 4. srpnja u Strasbourgu 

Prvi zadatak novoizabranog Parlamenta bio je odabir predsjednika koji je na toj poziciji sljedeće dvije i pol godine. Kada je on preuzeo dužnost, na redu je bio odabir 14 potpredsjednika, pet kvestora i donošenje odluke o veličini odbora. Klubovi zastupnika odabrali su članove odbora i oni su objavljeni na plenarnoj sjednici. Odbori su odabrali svoje predsjednike i potpredsjednike na prvom sastanku u srpnju.

Saslušanja povjerenika 

Javna saslušanja održana od kraja rujna do sredine studenog 

Vijeće, u dogovoru s predsjednikom Komisije, izabire i na temelju prijedloga država članica Europske unije usvaja listu kandidata za povjerenike. Ti kandidati predstavljaju se parlamentarnim odborima, svaki za svoje područje rada, a novoizabrani zastupnici održavaju javno i transparentno ispitivanje njihovih vještina i prikladnosti za te pozicije.

Odabir Komisije 

Nakon što Parlament izabere Komisiju, Europsko vijeće je formalno imenuje kvalificiranom većinom 

Cijela Komisija, uključujući predsjednika i visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, bira se većinom danih glasova, poimeničnim glasovanjem, nakon što je izabrani predsjednik predstavio kolegij povjerenika i njihov program.