Novi Parlament i nova Komisija 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Od 23. do 26. svibnja 200 milijuna birača u 28 država članica Europske unije izašlo je na birališta i izabralo zastupnike.

Ti zastupnici su 16. srpnja 2019. izabrali Ursulu von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, čime je postala prva žena na toj poziciji.


Sastavit će tim na temelju prijedloga država članica za povjerenike, a zastupnici će provjeriti kompetencije kandidata za povjerenike tijekom niza saslušanja parlamentarnih odbora krajem srpnja i u listopadu.


Nakon toga, zastupnici glasaju o kolegiju povjerenika krajem listopada.


Legitimnost Komisije i njezine predsjednice počiva na legitimnosti Parlamenta i demokratskom izboru zastupnika.


Saznajte više o rezultatima europskih izbora i sastavu novog Parlamenta

Novi Parlament 

Novi Parlament prvi puta se sastaje od 2. do 4. srpnja u Strasbourgu.  

Prvi zadatak novoizabranog Parlamenta je odabir predsjednika koji je na toj poziciji sljedeće dvije i pol godine. Kada on preuzme dužnost, biraju se 14 potpredsjednika, pet kvestora i odlučuje o veličini odbora. Klubovi zastupnika odabiru članove odbora i oni su objavljeni na plenarnoj sjednici. Odbori odabiru svoje predsjednike i potpredsjednike na prvom sastanku u srpnju.

Saslušanja povjerenika 

Javna saslušanja bit će održana u rujnu i listopadu  

Vijeće, u dogovoru s predsjednikom Komisije, izabire i na temelju prijedloga država članica Europske unije usvaja listu kandidata za povjerenike. Ti kandidati predstavljaju se parlamentarnim odborima, svaki za svoje područje rada, a novoizabrani zastupnici održavaju javno i transparentno ispitivanje njihovih vještina i prikladnosti za te pozicije.

Odabir Komisije 

Nakon što Parlament izabere Komisiju, Europsko vijeće je formalno imenuje kvalificiranom većinom. 

Cijela Komisija, uključujući predsjednika i visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, bira se većinom danih glasova, poimeničnim glasovanjem, nakon što je izabrani predsjednik predstavio kolegij povjerenika i njihov program.