Vrijeme za demokratsku provjeru: saslušanja kandidata za povjerenike 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Saslušanja kandidata za povjerenike  

Prije nego nova Komisija, izvršno tijelo EU-a, preuzme svoju dužnost Parlament održava javna saslušanja i procjenjuje kvalifikacije povjerenika za taj posao.

Od 23. do 26. svibnja više od 200 000 000 građana iz 28 država članica EU-a izašlo je na glasanje i izabralo zastupnike Europskog parlamenta, dajući im snažan demokratski mandat za izvršavanje dužnosti i za odabir nove Europske komisije te provjeru kompetencija kandidata za povjerenike. Izabrani zastupnici Parlamenta slušaju ideje kandidata i procjenjuju njihovu volju za poduzimanjem konkretnih mjera u područjima koja su građanima najvažnija.


Zastupnici su u srpnju izabrali Ursulu von der Leyen za novu predsjednicu Europske komisije, a krajem rujna, u listopadu i studenom ispitali su kompetencije i sposobnosti predloženog tima povjerenika, koji treba ispuniti program koji je von der Leyen predstavila Parlamentu.


Saslušanja: kako funkcioniraju?


Kada Vijeće odobri konačan popis kandidata za povjerenike, nova predsjednica Komisije otkriva svoj novi tim, Kolegij povjerenika, kao i podjelu portfelja.


Prije nego kandidati za povjerenike preuzmu dužnost Parlament s njima održava saslušanja i ispituje odgovaraju li njihove vještine i kvalifikacije predloženim pozicijama.


Svaki kandidat pozvan je na trosatno saslušanje ispred parlamentarnih odbora odgovornih za portfelj koji im je dodijeljen, a saslušanja se prenose uživo. Nakon saslušanja, odgovorni odbori pripreme svoju ocjenu kompetencija kandidata, koju dovršava Konferencija predsjednika (predsjednici klubova zastupnika i predsjednik Parlamenta).


Saslušanja mogu dovesti do povlačenja kandidature ili promjene portfelja. Na primjer, u 2014. kandidatura Alenke Bratušek (predložena za energetsku uniju) povučena je nakon negativne ocijene odbora za zaštitu okoliša i industriju.


Kada saslušanja završe Parlament odobrava cijeli Kolegij povjerenika. To odobrenje preduvjet je za preuzimanje dužnosti, a ovim procesom jača se legitimitet budućeg izvršnog tijela EU-a.