Državljanstvo EU ne bi trebalo biti na prodaju ni po kojoj cijeni, kaže Europski parlament 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Malteška putovnica - ©European Union 2014  

Državljanstvo EU ne smije nositi "cjenovnu oznaku", kaže Europski parlament u rezoluciji izglasanoj u četvrtak. Zastupnici Europskog parlamenta zabrinuti su postupkom pojedinih država članica, a posebno postupkom Malte, koje rezultiraju prodajom nacionalnog, a time i EU državljanstva. Stoga Parlament poziva Komisiju da se jasno izjasni da li ti postupci poštuju slovo i duh Ugovora EU i pravila EU o nediskriminaciji.

Neke države članice uvele su programe koji " izravno ili neizravno " dovode do prodaje građanstva EU-a državljanima trećih zemalja, iako se od svake države članice očekuje da se ponaša odgovorno u očuvanju zajedničkih vrijednosti i postignuća Unije, te da su te vrijednosti i postignuća neprocjenjivi i ne mogu se vrednovati novcem, kaže se u rezoluciji.


Takvom izravnom prodajom građanstva EU-a podriva se uzajamno povjerenje na kojemu se Unija temelji, ističe se.


Parlament također naglašava da su prava dodijeljena državljanstvom EU-a, kao što je pravo na slobodu kretanja i boravka unutar EU, ne smiju biti tretirana kao utrživo dobro. Državljanstvo EU podrazumijeva dioništvo u Uniji, te ovisi o povezanosti pojedinca s Europom i državama članicama ili o osobnim vezama s građanima EU.


Zastupnici izražavaju zabrinutost zbog moguće diskriminacije jer se tim praksama država članica omogućava samo najbogatijim državljanima trećih zemalja da dobiju građanstvo EU-a bez razmatranja bilo kakvih drugih kriterija.


Malta je pozvana da uskladi svoj program s vrijednostima Europske unije


Malta je nedavno uvela program za izravnu prodaju malteškog državljanstva, koji automatski povlači za sobom izravnu prodaju državljanstva Europske unije u cjelini bez ikakvog zahtjeva za stalnim boravištem, napominje se u tekstu.


Također se naglašava kako nije jasno hoće li malteški državljani imati stvarne koristi od ove nove politike, primjerice ubiranjem poreza, s obzirom na to da strani ulagači o kojima je riječ neće biti obvezani plaćati porez. Zastupnici podsjećaju na to da državljanstvo ne podrazumijeva samo prava, nego i dužnosti.


Parlament zato poziva Maltu da sadašnji program državljanstva uskladi s vrijednostima EU-a.


 

Jesu li ovi programi u skladu s pravilima EU?


Parlament poziva Komisiju da se jasno izjasni o tome poštuju li se ovim programima slovo i duh Ugovora i Zakona o schengenskim granicama kao i propisi EU-a o zabrani diskriminacije, te ispita različite sheme državljanstva. Nadalje pozivaju Komisiju da izda preporuke kako bi se spriječilo da se takvim programima podriva povjerenje na kojemu se Unija temelji i smjernice za dobivanje građanstva EU-a preko nacionalnih shema.