Eurozastupnici traže obavezno označavanje "made in" čime postrožuju pravila za sigurnost proizvoda  

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

"Made in” označavanje trebalo bi biti obavezno za neprehrambene proizvode koji se prodaju na unutarnjem tržištu EU-a, kaže se u izvješću izglasanom u utorak. Označavanjem bi pravila za proizvode bila sigurnija, ojačala bi se zaštita kupaca i nadzor tržišta. Eurozastupnici također predlažu strože kazne za poduzeća koja prodaju potencijalno opasne proizvode.

Uz pomoć “Made in” oznaka želi se poboljšati mogućnost praćenja proizvoda, a time ojačati zaštitu potrošača, kažu eurozastupnici. Oni podržavaju prijedlog Komisije o obaveznom označavanju neprehrambenih proizvoda, čime bi se zamijenilo dosadašnje dobrovoljno označavanje. Danas, za oko 10% proizvoda ne znamo od kuda potječu. Uz pomoć novih pravila EU proizvođači imat će mogućnost ili da izaberu „made in EU” ili će moći imenovati svoju zemlju.


"Ovo je veliki korak naprijed za transparentnost u opskrbnom lancu proizvoda, što je dobro za potrošače", rekla je izvjestiteljica parlamenta Christel Schaldemose (S & D, Danska). Ona je izrazila žaljenje što zemlje članice EU-a nisu postigli dogovor o zajedničkoj poziciji zbog neslaganja oko tog jednog pitanja, čime blokiraju pregovore o regulaciji u cjelini na štetu sigurnosti potrošača u Europi.

 

 

Označavanje zemlje porijekla


"Made" in označavanje primjenjivalo bi se na gotovo sve proizvode prodane na unutarnjem tržištu EU-a, uz izuzetak medicinskih proizvoda, kaže se u izvješću EP-a. EU proizvođači moći će izabrati da li će staviti "made in EU" ili će staviti oznaku svoje zemlje.


Za robu proizvedenu u više od jednog mjesta "oznaka zemlje porijekla" biti će ono gdje je roba prošla "zadnju značajnu, ekonomsku, opravdanu obradu" rezultirajući time "u novom proizvodu" ili predstavljajući time " važnu fazu proizvodnje".


Strože kazne za sumnjiva poduzeća


Kako bi osigurali da se kriminalno djelo ne isplati, eurozastupnici traže da su kazne "učinkovite i razmjerne". Kod određivanja kazni u obzir se uzima težina, trajanje, po potrebi, namjera kršenja, te je li dotični gospodarski subjekt prethodno počinio sličnu povredu.


Eurozastupnici su također predložili da Komisija objavljuje i ažurira crnu listu gospodarskih subjekata za koje je opetovano utvrđeno da su namjerno kršili odredbe o sigurnosti proizvoda. Nadalje, založili su se za osnivanje paneuropske baze podataka o nezgodama koja bi obuhvaćala sve vrste nezgoda, a posebno one koje se odnose na proizvode za kućnu upotrebu i za aktivnosti povezane sa slobodnim vremenom, prijevozom i radom.


Ovaj zakon je veliki korak prema boljem, koordiniranijem pan-europskom nadzoru. Bolji nadzor znači sigurnije proizvode za europske građane", rekla je izvjestiteljica izvješća za nadzor tržišta Sirpa Pietikäinen (EPP, Finska).

 

Sljedeći koraci


Ovim je zaključeno prvo čitanje. Time se omogućava sljedećem sazivu EP-a da preuzme osnovu ovog zakona i nastavi pregovore s državama članicama.