Kraj roaminga i nejednakog pristupa internetu 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Woman using her smart phone outside - ©AP/European Union/EP  

Zabrana "roaming" naknada za upotrebu mobilnih telefona u inozemstvu unutar EU, stupiti će na snagu u lipnju 2017. godine, izglasali su zastupnici u utorak u paketu zakona o telekomunikacijskom tržištu. Također su usvojili prijedlog o jasnim pravilima o pravu pristupu interneta.

Roaming naknade za zvanje, slanje tekstualnih poruka i korištenje mobilnog interneta u inozemstvu unutar EU-a bit će zabranjene od 15. lipnja 2017. godine.


Od 30. travnja 2016. godine roaming naknade (dodane na cijenu plaćenu kod kuće) ne smiju prekoračiti:

  • €0.05 po minuti za pozive
  • €0.02 za poruke (SMS)
  • €0.05 po megabajtu za pokretnu mrežu

Ograničenja naknada za dolazne pozive odredit će se kasnije ove godine, ali se očekuje da će ta ograničenja biti niža nego za odlazne pozive.

 

Povrat troškova i sprečavanje zlouporabe

 

Ako operateri mogu dokazati da ne mogu vratiti svoje troškove i da to utječe na domaće cijene, nacionalna regulatorna tijela mogu im odobriti da nametnu minimalne pristojbe u iznimnim okolnostima kako bi  povratili te troškove. Zastupnici Europskog parlamenta dobili su jamstva da će nacionalna regulatorna tijela imati sredstva izmjene ili odbijanja pristojbi.


Kako bi zaštitili industriju od zloporaba, kao što je "stalni roaming", operaterima bi u određenim okolnostima bilo dopušteno da naplaćuju malu naknadu, nižu od sadašnje, prema "fair use" politici. Točni podaci za to će biti definirani od strane Komisije i telekomunikacijskih regulatora.

 

Otvoren pristup internetu


Mrežna neutralnost, odnosno neutralnost interneta, načelo je prema kojem pružatelji internetskih usluga trebaju tretirati sav sadržaj, stranice, usluge, korisnike i programske osnovice jednako, bez diskriminacije. Novim zakonom tvrtke koje pružaju usluge pristupa internetu biti će obavezne ponuditi pristup internetu kojim će se čitav promet tretirati jednako, što znači da se neće moći blokirati ili usporavati stranice, aplikacije ili usluge nekih pošiljatelja, osim ako je to potrebno kako bi se poštovao sudski nalog, a u skladu sa zakonom, ili da se spriječi zagušenje mreže ili protiv cyber-napada.Brzina preuzimanja i učitavanja usluga: dostava ili kompenzacija


Zastupnici Europskog parlamenta osigurali su da pružatelji internetskih usluga moraju dati korisnicima jasno i razumljivo objašnjenje o minimalnoj, uobičajeno dostupnoj, maksimalnoj i oglašenoj brzini preuzimanja i učitavanja usluga pristupa internetu u slučaju fiksnih mreža ili o procijenjenoj maksimalnoj i oglašenoj brzini preuzimanja i učitavanja usluga pristupa internetu u slučaju pokretnih mreža. Svako značajno odstupanje od oglašenih brzina preuzimanja i učitavanja dati će pravo potrošaču na naknadu, kao što je prekid ugovora ili neka druga naknada. Nacionalne službe, u slučaju Hrvatske to je HAKOM, biti će odgovorne utvrditi da li je razlika u suprotnosti s ugovorom ili ne.