Brexit: nedovoljan napredak u „pregovorima o razvodu“ 

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Parliament will vote its position on the ongoing talks with the UK on 3 October in Strasbourg ©Pixabay/DanielDiazBardillo(CC0)  

U prva četiri kruga pregovora s Ujedinjenom Kraljevinom nije postignut dovoljan napredak o prioritetima EU-a, stoji u nacrtu rezolucije Europskog parlamenta.

Europsko vijeće trebalo bi utvrditi da nije postignut „dovoljan napredak“ u tri ključna zahtjeva Europske unije - čuvanje prava građana EU-a i Ujedinjene Kraljevine, pojašnjavanje financijskih obveza Ujedinjene Kraljevine  i rješavanje pitanja granice Irske / Sjeverne Irske - osim ako peti krug razgovora ne donese značajan napredak, stoji u nacrtu rezolucije koju je u četvrtak prihvatila Konferencija predsjednika Europskog parlamenta (predsjednik EP-a i predsjednici Klubova zastupnika).

 

O prijedlogu kojeg je izradila parlamentarna skupina za Brexit, raspravljat će se i glasovati sljedećiutorak u Strasbourgu.

 

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani poručio je:  “Pozdravljamo konstruktivan pristup premijerke May za njezina nedavnog govora u Firenci. Zaštita prava građana apsolutni je prioritet Europskog parlamenta. Sporazum o povlačenju trebao bi zadržati cijeli niz prava koja građani trenutno uživaju, kako je i definirano u važećim zakonima Europske unije. Dodatna jamstva da će se poštivati prava EU-a sve do povlačenja Ujedinjene Kraljevine su također ključni za osiguranje brzog sklapanja prve faze pregovora."

 

Guy Verhofstadt, koordinator EP-a za Brexit dodao je: "Premijerka May je u svom govoru u Firenci 22. rujna otvorila  vrata za napredak, primjerice kada je riječ o Sudu Europske unije.  No, očekujemo od Ujedinjene Kraljevine jasnije odgovore. Primjerice, još uvijek čekamo odgovore na važna pitanja poput kako sačuvati  Sjevernu Irsku u carinskoj uniji ili kako naći posebni aranžman koji će spriječiti još veće zatvaranje granica. Što se tiče prava građana i financijskog rješenja, čekamo konkretne odgovore na predložene prijedloge pregovaračkog tima EU-a. "

 

Quick facts

 

Članovi će u utorak raspravljati o  ovom prijedlogu s  predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom  i glavnim pregovaračem za Brexit,  Michelom Barnierom. Usvojena rezolucija predstavljat će osnovu EP-a za summit  EU27 u Bruxellesu 20. listopada, kada će predsjednici Vlada država članica ocijeniti napredak u pregovorima s Brexitom.

Sporazum o povlačenju na kraju pregovora između Ujedinjene Kraljevine i EU zahtijeva pristanak Europskog parlamenta.