Europski parlament usvojio nova pravila za sigurno upravljanje bespilotnim letjelicama  

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Europski zastupnici usvojili su nova pravila za sigurnost u zračnom promentu što uključuje i sigurno korištenje bespilotnih letjelica.

Nova pravila za sigurno upravljanje bespilotnim letjelicama ©AP Images/European Union-EP  

Prema novim pravilima, dronovi će biti dizajnirani tako da ne predstavljaju opasnost za ljude. Primjerice u dronove će se ugraditi dodatna oprema  kao što je automatsko slijetanje u slučaju da operator izgubi kontakt s dronom ili sustavom za izbjegavanje sudara. Pravilima o bespilotnim letjelicama uvest će se osnovna načela za jamčenje sigurnosti, privatnosti i zaštite osobnih podataka.

Rukovatelj dronom mora osigurati da se let bespilotnog zrakoplova izvodi na način da ne predstavlja opasnost za život ljudi i da se odvija na sigurnoj udaljenosti od drugih korisnika zračnog prostora. Neki rukovatelji dronom trebat će proći kroz obuku prije nego što mogu upravljati dronom.

Zastupnici također smatraju da operatori dronova koji mogu ugroziti ljude moraju biti registrirani, a dronovi označeni u svrhu identifikacije. To se neće primjenjivati na operatere malih dronova.

Zbog povećanog korištenja dronova, Europska komisija predložila je strožu regulaciju dronova u svrhu poboljšanja sigurnosti zračnog prometa u EU-u, kao što su maksimalna udaljenost leta i certifikacija dronova ovisno o opasnosti koju predstavljaju. Pravila bi također odredila koji operatori trebaju dodatnu obuku i registraciju,  te koji dronovi trebaju imati dodatne sigurnosne značajke.

Reforma sigurnosti zračnog prometa u EU-u

Kako bi se održala visoka razina sigurnosti u zrakoplovstvu  došlo je i do reforme sigurnosti zračnog prometa u EU. Svrha je novih pravila stvoriti prave uvjete kako bi EU bio sposoban nositi se s očekivanim porastom zračnog prometa.

Nadalje, promjene potiču suradnju između Europske agencije za sigurnost zračnog prometa i nacionalnih vlasti pri procjeni rizika u vezi s letovima nad zonama sukoba.

Sljedeći korak

Dogovoreni tekst još mora potvrditi i Vijeće. Uredba će nakon donošenja biti objavljena u Službenom listu EU-a. Stupit će na snagu dvadeset dana nakon objave.

Kontekst

Zajednička pravila za bespilotne letjelice na području Unije trenutno vrijede samo za uređaje teže od 150 kilograma, a lakše bespilotne letjelice u EU-u podliježu različitim, fragmentiranim nacionalnim sigurnosnim pravilima.

Europska komisija predviđa da će do 2035. europski sektor bespilotnih letjelica:

  • izravno zapošljavati više od 100 000 ljudi
  • imati gospodarski učinak veći od 10 milijardi eura godišnje, i to uglavnom u području usluga.