Parlament prihvatio stajališta oko autorskih prava na digitalnom tržištu 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • Tehnološki divovi moraju platiti rad umjetnika i novinara kojim se koriste
  • Male i mikro platforme izuzete od primjene direktive
  • Poveznice uz koje su individualne riječi mogu se slobodno dijeliti
  • Novinari moraju dobiti dio naknade koji odlazi njihovim medijskim kućama vezano uz autorska prava
Autorska prava trebaju novo ruho u digitalnom dobu ©AP Images/European Union-EP  

Europski parlament prihvatio je izmijenjena pregovaračka stajališta o autorskim pravima. Dodani su mehanizmi zaštite za male tvrtke, te za slobodu govora.

Stajalište za pregovore s državama članicama usuglašeno je s 438 glasa za, 226 protiv, te 39 suzdržanih. Ono uključuje značajne izmjene prijedloga Odbora za pravna pitanja prvotno predstavljenog u lipnju.

Tehnološki divovi dijelit će zaradu s umjetnicima i novinarima

Mnoge od izmjena koje predlaže Europski parlament na početni tekst Europske komisije imaju za cilj osigurati da umjetnici, prije svega glazbenici, izvođači i autori tekstova, novinari i novinski izdavači budu plaćeni za rad kada ih koriste platforme kao što su YouTube ili Facebook ili servisi za prikupljanje vijesti kao što je Google News.

Nakon glasovanja, izvjestitelj Axel Voss (EPP, Njemačka) rekao je: „Jako sam zadovoljan što je unatoč jako velikoj lobističkoj kampanji koju su vodili internetski divovi, sada imamo većinu u Parlamentu koja je poduprla potrebu zaštite principa pravednog plaćanja za europske kreativce.

Vodila se žustra rasprava o ovoj direktivi i vjerujem da je Parlament pomno slušao upozorenja zabrinutih. Uzeli smo tako u obzir primjedbe oko inovativnosti - pa smo od obveze primjene direktive izuzeli male i mikro platforme ili servise.

Uvjeren sam da će, kada se slegne prašina, internet biti jednako slobodan kao što je danas, stvaratelji i novinari zarađivat će pravedniji dio od prihoda koji se generiraju njihovim radom. I pitat ćemo se tada, zbog čega se uopće dizala takva strka.“

Pravedna plaća za umjetnike i novinare te poticaj za startupove

Stajalište Parlamenta dodatno jača planove Europske komisije da se internet platforme i servisi prikupljanja učine odgovornima za povrede autorskih prava.

To bi se također primijenilo i na isječke, gdje se prikazuje samo mali dio teksta izdavača vijesti. U praksi, ova odgovornost zahtijeva od tih strana da plate prava nositelja materijala zaštićenog autorskim pravima, koje stavljaju na raspolaganje. Tekst također posebno zahtijeva da novinari, a ne samo njihovi nakladnici, imaju koristi od naknada koje proizlaze iz ove obveze.

Istodobno, u pokušaju poticanja startupova i inovacija, tekst sada izuzima male i mikro platforme iz direktive.

Zaštita slobode izražavanja

Tekst sadrži odredbe kojima bi se osiguralo poštivanje zakona o autorskim pravima na internetu, bez nepravednog ometanja slobode izražavanja koja definira internet.

Dakle, samo dijeljenje poveznica s člancima, zajedno s vlastitim popratnim komentarima za njihov opis, bit će slobodno od ograničenja za zaštitu autorskih prava.

Sve aktivnosti platformi za provjeru kršenja autorskih prava moraju biti dizajnirane na način da se izbjegne uklanjanje sadržaja koji ne krši autorska prava. Te platforme također će biti potrebne za uspostavu brzih sustava za ispravak (kojima upravlja osoblje platforme, a ne algoritmi) putem kojih se mogu podnijeti pritužbe kada se određeni sadržaj pogrešno ukloni.

Wikipedija i open source platforme neće biti zahvaćene direktivom

Tekst također propisuje kako će se nekomercijalni prijenos na online enciklopedije, kao što su Wikipedija ili open source platforma GitHub, automatski isključiti iz zahtjeva za pridržavanje pravila o autorskim pravima.

Jača pregovaračka prava za autore i izvođače

Ovaj tekst također osnažuje pregovaračka prava autora i izvođača, omogućujući im da "zatraže" dodatnu naknadu od strane koja iskorištava njihova prava, kad je prvobitno dogovorena pristojba "nerazmjerno" niska u usporedbi s ostvarenim dobicima.

Tekst dodaje da ove pogodnosti trebaju uključivati "neizravne prihode". Također bi osnažio autore i izvođače da opozovu ili ukinu ekskluzivnost licence za iskorištavanje svog rada ako se smatra da strana koja posjeduje prava eksploatacije ne ostvaruje to pravo.