Parlament odobrio nova pravila za audiovizualne medijske usluge  

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • pojačana zaštita djece i maloljetnika od štetnog sadržaja
  • kvantitativna pravila oglašavanja
  • 30% europskog sadržaja u katalozima ponude pružatelja usluga na zahtjev


Nova pravila za audiovizualne medijske usluge ©AP images/EU-EP  

Zastupnici su glasovali o audiovizualnim medijskim uslugama, boljoj zaštiti za djecu, strožim pravilima oglašavanja i 30% europskog sadržaja u ponudi pružatelja usluga na zahtjev.

Nakon konačnog glasovanja o ovom sporazumu, revidirani zakon primjenjivat će se na televizijske kuće, ali i na pružatelje medijskih usluga na zahtjev i za dijeljenje videozapisa, kao što su Netflix, YouTube ili Facebook, kao i streaming uživo na platformama za razmjenu video sadržaja.

Ažurirana pravila osiguravat će:

  • Poboljšana zaštita maloljetnika od nasilja, mržnje, terorizma i štetnog oglašavanja

Pružatelji audiovizualnih medijskih usluga trebaju poduzimati odgovarajuće mjereu borbi protiv sadržaja koji potiču nasilje, mržnju i terorizam, dok će bezrazložno nasilje i pornografija biti podvrgnuti najstrožim pravilima. Platforme za dijeljenje videozapisa morat će brzo reagirati kada korisnik prijavi sadržaj ili ga označi štetnim. Zakon ne uključuje filtriranje sadržaja prije prijenosa na mreže, što bi ograničilo slobodu komuniciranja, no na zahtjev Parlamenta platforme trebaju osigurati transparentan, jednostavan za korištenje i učinkovit mehanizam koji korisnicima omogućuje prijavu sadržaja.

Novi zakon sadrži stroga pravila o oglašavanju, plasiranju proizvoda u dječjim televizijskim programima i sadržajima dostupnima na platformama s uslugama na zahtjev. Pregovarači EP-a također su osigurali mehanizam zaštite osobnih podataka djece, namećući mjere kako bi se osiguralo da se podaci prikupljeni od strane pružatelja audiovizualnih medija ne obrađuju u komercijalne svrhe, uključujući profiliranje i ciljano oglašavanje.

  • Redefinirane granice oglašavanja

Prema novim pravilima, u razdoblju od 6:00 do 18:00 sati reklame neće smjeti prelaziti 20 posto emitiranog programa, a medijske kuće imat će mogućnost prilagodbe razdoblja oglašavanja. To pravilo odnosi se i na razdoblje najveće gledanosti, od 18:00 sati do ponoć.

  • 30% europskog sadržaja u katalozima ponude pružatelja usluga na zahtjev

Kako bi podržali kulturnu raznolikost europskog audiovizualnog sektora, zastupnici Europskog parlamenta osigurali su da 30% sadržaja u katalozima ponude pružatelja usluga na zahtjev bude europsko.

Pružatelje usluga na zahtjev također se traži da doprinesu razvoju europskih audiovizualnih produkcija, bilo izravnim ulaganjem u sadržaj ili doprinosima nacionalne fondove. Visina doprinosa u svakoj zemlji trebala bi biti razmjerna njihovim prihodima u toj zemlji (državi članici u kojoj su osnovani ili u kojoj je većina ciljane publike.

Zakonska regulativa također uključuje odredbe o dostupnosti, integritetu signala emitera, jačanju regulatornih tijela i promicanju medijskih kompetencija.

Idući koraci

Dogovor još uvijek mora službeno biti odobren od strane Vijeća ministara prije nego što revidirani zakon stupi na snagu. Države članice imaju 21 mjesec da nakon stupanja na snagu nova pravila primjene u nacionalnom zakonodavstvu.

Tekst je usvojen sa 452 glasova za, 132 glasa protiv i 65 suzdržanih.