Podijeli ovu stranicu: 

  • ugovorom o slobodnoj trgovini ukinut će se gotovo svi porezi u roku od pet godina 
  • ulaznica za trgovinske sporazume s ostalim zemljama iz te regije 
  • radnička prava i zaštita okoliša kao dio sporazuma 
Ugovori će potaknuti će trgovinu i otvoriti vrata daljnjoj trgovini s jugoistočnom Azijom © CC0 Photo by chuttersnap on Unsplash  

Parlament je podržao ugovore EU-a i Singapura o slobodnoj trgovini i o zaštiti ulaganja koji će služiti kao uzor za daljnju suradnju s jugoistočnom Azijom.

 Sporazumom o slobodnoj trgovini koji je parlament podržao s 425 glasova za, 186 protiv i 41 suzdržanim ukinut će se doslovno svi porezi između dviju strana u roku od pet godina. Omogućit će se slobodna trgovina uslugama, među ostalim i u poslovanju s građanima, zaštiti će se jedinstveni europski proizvodi poput vina iz Jereza ili nirnberških kobasica, a otvorit će i singapursko tržište javne nabave poduzećima iz EU-a u, primjerice, željezničkom sektoru. Ugovorom se isto tako obuhvaćaju elementi koji su vrlo važni za Parlament, a to su jačanje radničkih prava i zaštita okoliša.


Ulaznica za Aziju


S obzirom na to da je ovo prvi bilateralni trgovinski ugovor između EU-a i članice Udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), ovaj ugovor može poslužiti kao ulaznica za daljnje ugovore o slobodnoj trgovini između ovih dviju regija u vrijeme kada EU više ne može računati s SAD-om kao trgovinskim partnerom, navodi se u popratnoj izjavi uz odluku. Odluka je prihvaćena s 431 glasova za, 189 protiv i 52 suzdržana.


Više pojedinosti o elementima trgovinskog sporazuma potražite here.


Investicijski sud za rješavanje sporova


Citat


“Parlament je pokazao da je predan trgovinskom sustavu koji se temelji na pravilima: pravedna i slobodna trgovina je živa zahvaljujući EU-u. Trgovinskim sporazumom neće se poboljšati pristup EU-a samo singapurskom tržištu, nego još i više gospodarski sve snažnijoj regiji ASEAN, uz istovremeno osiguravanje dobre zaštite radnika i okoliša. Sporazum o zaštiti ulaganja predstavlja reformirani pristup EU-a. Njime će se zamijeniti postojeći dogovori koje je Singapur imao s državama EU-a, a koji uključuju i kontroverzno rješavanje sporova između ulagača i država”, izjavio je izvjestitelj za sporazume o slobodnoj trgovini i ugovore o zaštiti ulaganja David Martin (S&D, UK).


Naredni koraci


Nakon što Vijeće sklopi trgovinski sporazum, on može stupiti na snagu prvi dan drugog mjeseca koji slijedi nakon sklapanja sporazuma. Sporazumi o zaštiti ulaganja te o partnerstvu i suradnji na snagu mogu stupiti tek nakon što ih ratificiraju države članice.


Kontekst


Singapur je daleko najveći partner EU-a iz tog područja jer gotovo trećina trgovine robom i uslugama između zemalja EU-a i ASEAN-a obavlja se s tom zemljom, kao i oko dvije trećine ukupnih ulaganja između tih dvaju područja. Više od 10 000 europskih poduzeća ima područne urede u Singapuru.