Ukidaju se pretjerane naplate prekograničnih plaćanja u EU-u izvan europodručja 

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • niže naplate za prekogranična plaćanja u eurima unutar EU-a 
  • potrošači se štite od pretjeranih naplata za konverzije valute 
  • procjena punih troškova konverzije valute u bankovnim transferima mora se priopćiti prije transakcije 

Banke bi trebale naplaćivati jednako za prekogranična plaćanja u eurima i za plaćanja u zemlji, a troškove konverzije valute učiniti transparentnima.

 


Glasovanjem u četvrtak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta s 532 glasa za, 22 protiv i 55 suzdržanih usvojena su nova pravila kako bi se okončala diskriminacija s kojom se suočavaju korisnici usluga plaćanja u EU-u ako žive izvan europodručja. Potrošači u europodručju uživaju blagodati jedinstvene zone plaćanja u eurima („SEPA“) dok oni izvan europodručja i dalje plaćaju visoke troškove za prekogranična plaćanja u eurima.


U roku od godinu dana naplate za prekogranična plaćanja u eurima unutar EU-a moraju se uskladiti s naplatama za domaća plaćanja u službenoj lokalnoj valuti (pravilo o jednakoj naplati). Osim toga, države članice mogu uvesti pravila kojima od banaka traže da jednako naplaćuju za prekogranična plaćanja i plaćanja u zemlji koja nisu u eurima.


Transparentne konverzije valute u kartičnim transakcijama i bankovnim transferima


Novim mjerama potrošači će se zaštiti od proizvoljnih naplaćivanja pri konverziji valute. Tijekom svake transakcije potrošače će se morati obavijestiti o iznosu koji se naplaćuje u lokalnoj valuti i u valuti njihova računa. Da bi konverzija bila što transparentnija, postojat će jedinstvena osnova za izračun naplata konverzije valute za plaćanja na prodajnom mjestu ili bankomatu (referentna stopa ECB-a + x%, a maksimalne stope dodatka određivat će svaka banka pojedinačno).


Potrošači će dobiti obavijest elektroničkim putem, npr. tekstovnom porukom, e-porukom ili obaviješću preko bankovne aplikacije na mobilnom uređaju ili internetu o naplatama koje se primjenjuju za konverzije valute. Te usluge obavješćivanja moraju biti besplatne.


U slučaju bankovnog transfera banke bi isto tako prije obavljenog plaćanja trebale objaviti puni iznos troškova konverzije valute.


Izjava izvjestiteljice Eve Maydell (EPP, BG)


„150 milijuna građana EU-a i 6 milijuna poduzeća koji žive i posluju u zemljama izvan europodručja plaćaju puno vise naknade za prijenos eura od svojih kolega u europodručju. Odsad to više neće biti tako i svi Europljani plaćat će znatno niže naknade. Uštedjet će tako više od milijardu eura godišnje. Ovo je druga mala revolucija EU-a nakon ukidanja naplata za roaming.


Ovo je ogroman korak naprijed u u zaokruživanju jedinstvenog tržišta za plaćanja, davanjem poduzećima europodručja i ne-europodručja iste uvjete. Još smo jendom dokazali da EU može brzo i učinkovito riješiti svakodnevne prave probleme svojih građana.“


Kontekst


Prosječna naplata za prekogranični transfer u vrijednosti od 100 eura u lokalnoj valuti


Zemlja

2012.

2017.

Bugarska

18,68 €

19, 98 €

Hrvatska

N/A

8,23 €

Češka

9,50 €

8,71 €

Danska

2,17 €

2,69 €

Mađarska

15,32 €

5,93 €

Poljska

2,73 €

1,54 €

Rumunjska

12,58 €

11,19 €

Švedska

0 €

0 €

Ujedinjena Kraljevina

15,63 €

9,26 €


Prekogranična plaćanja karticama i podizanje gotova novca u državama europodručja

Izvori: Procjena učinka Komisije, rezultati Deloitteove studije iz 2017. za EK, studija London Economics i PaySys iz 2013. za EK