Kako se bira predsjednik? 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Kandidate za predsjednika može predložiti klub zastupnika ili najmanje jedna dvadesetina zastupnika, tj. 38 zastupnika („niski prag“ koji je uveden revidiranim Pravilnikom). Predsjednik se bira tajnim glasovanjem (članak 15.).

Zastupnici glasuju tako što će zaokružiti svog kandidata na glasačkom listiću koji će ubaciti u glasačku kutiju. Glasovanje nadgleda osam zastupnika odabranih ždrijebom. Da bi bio izabran, kandidat mora osvojiti apsolutnu većinu valjanih danih glasova tj. 50% plus 1 (članak 16.).

Prazni ili neispravno ispunjeni glasački listići neće se uzimati u obzir u izračunu tražene većine. U slučaju da niti jedan kandidat nije izabran u prvom krugu glasovanja, isti ili drugi kandidati mogu biti imenovani za drugi krug glasovanja pod istim uvjetima. Ako je potrebno, glasovanje se može ponoviti u trećem krugu, ponovno s istim pravilima.

Ako nakon tri kruga glasovanja nitko nije izabran, dva zastupnika koja su osvojila najveći broj glasova u trećem krugu sudjeluju u četvrtom krugu gdje se izabranim proglašava onaj koji osvoji najveći broj glasova. (U slučaju neodlučenog rezultata glasovanja izabranim se proglašava stariji kandidat).

Novoizabrani predsjednik preuzima predsjedavajuće mjesto i može održati uvodni govor prije predsjedanja izborom potpredsjednika i kvestora.

.