Ima li i drugih odbora? 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Parlament može ustanoviti i pododbore, kao i posebne privremene odbore koji se bave posebnim pitanjima, a može ustanoviti i istražne odbore koji istražuju navode o kršenju ili nepravilnosti u provedbi prava Unije.

Posebni odbori iz saziva 2014.-2019.

  • TAXE - Posebni odbor za odluke o porezima i ostale mjere slične prirode ili učinka (zaključio rad 30. studenoga 2015.)
  • TAX 2 - Posebni odbor za odluke o porezima i ostale mjere slične prirode ili učinka (zaključio rad 2. kolovoza 2016.)
  • TAX 3 - Posebni odbor za financijski kriminal, utaju poreza i izbjegavanje plaćanja poreza (zaključio rad 28. ožuka 2019.)
  • TERR - Posebni odbor za terorizam (zaključio rad 14. studenoga 2018.)
  • PEST - Posebni odbor za postupak EU-a za odobravanje pesticida (zaključio rad 12. prosinca 2018.)

Istražni odbori iz saziva 2014.-2019.

EMIS - Istražni odbor za mjerenje emisija u automobilskom sektoru (zaključio rad 4. travnja 2017.)

PANA - Istražni odbor za pranje novca, izbjegavanje plaćanja poreza i utaju poreza (zaključio rad 13. prosinca 2017.)

Odbor za mirenje

Mirenje je treća i završna faza redovnog zakonodavnog postupka (također poznatog pod nazivom „suodlučivanje”). Postupak mirenja pokreće se ako Vijeće ne odobri sve izmjene koje je Parlament usvojio u drugom čitanju.

Odbor za mirenje sastoji se od dvaju izaslanstava: izaslanstva Vijeća, koje čine po jedan predstavnik svake države članice (ministri ili njihovi predstavnici) i izaslanstva Parlamenta, koje se sastoji od jednakog broja zastupnika u Parlamentu. Odbor za mirenje zadužen je za sastavljanje „zajedničkog teksta”, koji zatim trebaju zajedno odobriti Parlament i Vijeće.

.