Kako se izabiru predsjednik Europske komisije i povjerenici?  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Predsjednik Komisije

Europski parlament izabire predsjednika Komisije. Prva prilika za to je plenarno zasjedanje II. Parlamenta u srpnju (15.-18. srpnja).

Jedna od prvih zadaća novog saziva Parlamenta nakon izbora jest odabir novog predsjednika Europske komisije (izvršnoga tijela EU-a). Države članice predlažu kandidate, ali pritom moraju uzeti u obzir rezultate europskih izbora. Osim toga, Parlament mora potvrditi novog predsjednika Komisije apsolutnom većinom (polovica postojećeg broja zastupnika + jedan). Ako kandidat ne osvoji potrebnu većinu, države članice moraju predložiti drugog kandidata unutar mjesec dana (Europsko vijeće odlučuje kvalificiranom većinom). Na izborima 2014. Parlament je uveo sustav vodećih kandidata. Svaka europska politička stranka imenovala je svojeg kandidata za predsjednika Komisije, a stranka koja je osvojila najveći broj glasova na izborima i koja može osigurati većinu glasova može predložiti svojeg kandidata za vođu Komisije.


Povjerenici

Kandidati za ostala područja politika Komisije također moraju proći kroz postupak stroge provjere u Parlamentu.

Vijeće, u dogovoru s izabranim predsjednikom Komisije, donosi popis kandidata za povjerenike, po jednoga iz svake države članice. Ti se kandidati za povjerenike predstavljaju pred parlamentarnim odborima, ovisno o svojim područjima nadležnosti. Svaki se odbor zatim sastaje da izradi ocjenu stručnosti i uspješnosti kandidata, koja se zatim šalje Konferenciji predsjednika odbora. Konferencija predsjednika odbora šalje pisma s ocjenom predsjendiku Parlamenta, a na Konferenciji predsjednika je da zaključi saslušanja. Nakon negativne ocjene kandidati su se već znali povlačiti iz postupka. Zatim Parlament jedinstvenim glasovanjem o suglasnosti treba potvrditi cijelu Komisiju, uključujući predsjednika Komisije i Visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Kad Parlament odobri predsjednika Komisije i povjerenike, službeno ih imenuje Europsko vijeće kvalificiranom većinom.

U slučaju znatne promjene područja politike tijekom trajanja mandata Komisije, popunjavanja slobodnog mjesta ili imenovanja novog povjerenika nakon pristupanja nove države članice, dotični povjerenici pozvani su predstaviti se pred odgovarajućim nadležnim odborima.

.