Brexit: Novi Europski parlament ponovno čvrsto podupire stajalište EU-a 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • eurozastupnici odlučni da će odbiti svaki sporazum o povlačenju bez zaštitnog mehanizma 
  • za odlazak bez dogovora bit će odgovorna isključivo Ujedinjena Kraljevina 
  • moguće je drugo uvjetovano produljenje roka iz članka 50. ako ga Ujedinjena Kraljevina zatraži 
Michel Barnier obraća se zastupnicima na plenarnoj sjednici u Strasbourgu tijekom rasprave o Brexitu 18. rujna.  

Sporazum o povlačenju pošten je i uravnotežen te pruža pravnu sigurnost, kažu zastupnici u rezoluciji ponavljajući potporu Parlamenta „urednom Brexitu”.

Europski parlament i dalje podupire „uredan Brexit” koji se temelji na već dogovorenom sporazumu o povlačenju, potvrdili su ponovno zastupnici u Europskom parlamentu u rezoluciji usvojenoj danas s 544 glasa za, 126 protiv i 38 suzdržanih.

U dokumentu se također ističe da se u postojećem Sporazumu o povlačenju uzimaju u obzir ograničenja Ujedinjene Kraljevine i načela EU-a te osigurava pravedno i uravnoteženo rješenje.


Pravna sigurnost

Parlament naglašava da se Sporazumom štite prava i životne odluke europskih i britanskih građana, osigurava mehanizam financijskog namirivanja obveza Ujedinjene Kraljevine i uzima u obzir zahtjev Ujedinjene Kraljevine za prijelaznim razdobljem. Osim toga, Sporazumom o povlačenju osigurava se potreban zaštitni mehanizam za očuvanje statusa quo u Irskoj, osiguravanjem Sporazuma na Veliki petak i jamstvom suradnje sjevera i juga otoka.

Zastupnici su u rezoluciji potvrdili da će biti spremni vratiti se izvornom prijedlogu EU-a o zaštitnom mehanizmu samo za Sjevernu Irsku. Otvoreni su i za „alternativna rješenja” ako su pravno i operativno vjerodostojna te u skladu s vodećim načelima EU-a. Međutim, zastupnici u Europskom parlamentu naglašavaju da neće pristati na sporazum o povlačenju bez zaštitnog mehanizma.


Za izlaz „bez dogovora” isključivo odgovorna Ujedinjena Kraljevina

U vezi s događajima posljednjih dana u Ujedinjenoj Kraljevini, zastupnici ističu da bi Ujedinjena Kraljevina morala u potpunosti preuzeti odgovornost za izlaz „bez dogovora” i ozbiljne posljedice koje bi uslijedile.

Parlament također naglašava da se scenarijem „bez dogovora” ne bi ukinule obveze Ujedinjene Kraljevine u pogledu financijskih sporazuma, zaštite prava građana i poštivanja Sporazuma na Veliki petak, koji su nužni preduvjeti za to da Parlament odobri bilo koji budući odnos između EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

S tim u vezi eurozastupnici pozdravljaju mjere planiranja za slučaj izvanredne situacije, ako dođe do scenarija „bez dogovora”, koje su usvojile institucije EU-a i države članice.


Građani ostaju ključni prioritet Parlamenta

Zaštita prava i životnih odluka građana EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini i britanskih državljana u EU-u i dalje je glavni prioritet Parlamenta. Zastupnici pritom izražavaju zabrinutost zbog provedbe Programa naseljavanja u Ujedinjenoj Kraljevini. Zastupnici u Europskom parlamentu također potiču ostalih 27 država članica da pristupe velikodušno i dosljedno te da pruže pravnu sigurnost britanskim državljanima koji borave diljem EU-a.


Uvjetno produljenje

Zastupnici su spremni na produljenje razdoblja pregovora u skladu s člankom 50. ako to zatraži Ujedinjena Kraljevina Uvjet je da je produljenje opravdano i ima posebnu svrhu poput izbjegavanja izlaska „bez dogovora”, održavanja općih izbora ili referenduma, opoziva članka 50. ili prihvaćanja sporazuma o povlačenju. Zastupnici dodaju i da produljenje ne bi trebalo utjecati na rad i funkcioniranje institucija EU-a.


Kontekst

Nakon odluke donesene na izvanrednom sastanku na vrhu Europskog vijeća 10. travnja 2019. o prihvaćanju zahtjeva Ujedinjene Kraljevine za produljenje roka iz članka 50., Ujedinjena Kraljevina trebala bi napustiti EU do 31. listopada.


Sljedeći koraci


Rezolucijom novi Parlament potvrđuje potporu trenutačnom pristupu EU-a uoči odlučujućeg sastanka na vrhu šefova država ili vlada EU-a u listopadu. Svaki sporazum o povlačenju i buduće pridruživanje ili međunarodni sporazum s Ujedinjenom Kraljevinom morat će odobriti Europski parlament.

Migracije između Ujedinjenog Kraljevstva i drugih krajeva EU-a