Saslušanje kandidatkinje za povjerenicu Dubravke Šuice 

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Saslušanje Dubravke Šuice (Hrvatska)  - Demokracija i demografija  

Zastupnici iz odbora za ustavna i socijalna pitanja saslušali su kandidatkinju za potpredsjednicu Komisije zaduženu za područje demokracije i demografije

Koordinatori klubova zastupnika iz Odbora za ustavna pitanja sastat će se u roku od 24 sata kako bi ocijenili uspješnost kandidatkinje za povjerenicu Dubravke Šuice.


Sudjelovanje građana u demokraciji EU-a i demografskim promjenama

U uvodnom govoru Dubravka Šuica obvezala se zalagati za veće sudjelovanje građana u provođenju demokracije u EU-u i uhvatiti se u koštac s demografskim promjenama u Europi, koje smatra „temeljnim uzrokom zbog kojeg neki ljudi gube vjeru u našu demokraciju”. Kandidatkinja za potpredsjednicu Komisije također je obećala u potpunosti se posvetiti dvogodišnjoj konferenciji „Budućnost Europe” koja će započeti 2020.

Zastupnici u Europskom parlamentu iz Odbora za ustavna pitanja naglasili su potrebu za većom uključenosti lokalnih vlasti i nacionalnih parlamenata u rad Konferencije. Dubravka Šuica odgovorila je da će se o institucijskom ustroju EU-a raspravljati s Europskim parlamentom, a teme koje će se razmatrati bit će i tzv. „Spitzenkandidaten” ili vodeći kandidati te transnacionalne izborne liste. Ona je rekla i da podržava pravo Europskog parlamenta na inicijativu.

Zastupnici u Europskom parlamentu postavili su više pitanja o migracijama, kao i o pravima manjina i žena. Podsjetili su i na to da je Dubravka Šuica, koja je već nekoliko godina zastupnica u Europskom parlamentu, glasala protiv rezolucije Europskog parlamenta kojom se pozivalo na bolji zdravstveni pristup u pogledu spolnih i reproduktivnih pitanja, kao i protiv rezolucije kojom se tražilo aktiviranje postupka iz članka 7. protiv Mađarske.

Videozapis o punom saslušanju možete pogledati ovdje.


Obraćanje medijima

Na kraju saslušanja predsjednik odbora Antonio Tajani (AFCO, EPP, Italija) i kandidatkinja za potpredsjednicu Dubravka Šuica dali su izjavu za medije. Videozapis pogledajte ovdje.


Sljedeći koraci

Na temelju preporuka odbora, Konferencija predsjednika odlučit će 17. listopada raspolaže li Parlament s dovoljno informacija da postupak saslušanja može proglasiti zaključenim. Ako donese pozitivnu odluku, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 23. listopada Parlament će glasovati o tome prihvaća li Komisiju kao cjelinu.

Dodatne informacije

Saslušanje pred Odborom za ustavna pitanja (AFCO) Europskog parlamenta vodio je predsjednik odbora Antonio Tajani. U saslušanju su sudjelovali i zastupnici iz Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL).