„Bog postoji, njeno ime je Petrunija” dobitnik ovogodišnje filmske nagrade LUX Europskog parlamenta  

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

„Bog postoji, njeno ime je Petrunija” dobitnik ovogodišnje filmske nagrade LUX Europskog parlamenta  

„Bog postoji, njeno ime je Petrunija” proglašen je dobitnikom 13. po redu filmske nagrade Europskog parlamenta.

Predsjednik Sassoli čestitao je svim finalistima te izjavio:

„Nije se uvijek lako nositi sa složenošću našeg svakodnevnog posla bez ulaženja u tehničke aspekte rada Parlamenta. Moramo također komunicirati emocije i upravo je nagrada LUX izvanredan način da to i postignemo. Moramo iskoristiti priliku za promišljanje pitanja migracija, prava na zdravstvenu skrb, feminizma i političke etike kroz filmove koje promiče nagrada LUX. Bavljenje klimatskim promjenama, kolonijalnom prošlošću ili rasprava o našem modelu društva kroz film je motivirajući izazov, i treba ga poticati. Jedini smo parlament na svijetu koji dodjeljuje filmsku nagradu. Budimo ponosni na to. "

Predsjednik je ponovio: „Moramo biti posebno ponosni na nagradu LUX - nagradu našeg Parlamenta, na redatelje i autore koje smo imali čast upoznati. Živjela sloboda izražavanja, živjela europska kinematografija i naša nagrada LUX!”.

Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Mitevske (koprodukcija: Sjeverna Makedonija/Belgija/Slovenija/Hrvatska/Francuska) priča je o mladoj nezaposlenoj ženi koja pobjeđuje u utrci za sveti križ tijekom ceremonije Bogojavljenja. Odjednom ima pristup vjerskoj tradiciji koja je obično otvorena samo za muškarce. Nastaje posvemašnji kaos, no Petrunija ne popušta. Film je viđen kao značajan doprinos feminističkoj borbi protiv konzervativnih društava.

U užem izboru bili su i filmovi Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld Madsa Brüggera (Danska/Norveška/Švedska/Belgija) i Vlast Rodriga Sorogyena (Španjolska/Francuska).

Konferencija za medije s potpredsjednicom Parlamenta Klarom Dobrev (S&D, Mađarska), predsjednicom Odbora za kulturu Sabinom Verheyen (EPP, Njemačka) te redateljima i producentima triju filmova zakazana je za 15.30 u srijedu. Gledajte uživo ovdje

Više informacija o nagradi LUX za 2019. i postupku selekcije filmova