Parlament podržava Europski zeleni plan i zalaže se za još ambicioznije planove 

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • Zastupnici pozdravljaju plan EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. 
  • Stoga je do 2030. potrebno smanjiti emisije za 55 % 
  • Potpora ambicioznom planu za održivo ulaganje kako bi se ostvario zeleni plan 
Ulaganjem u obnovljivu energiju kako bi se postigla klimatska neutralnost otvorit će se i nova radna mjesta  

Zastupnici EP-a podupiru Europski zeleni plan, ali upozoravaju na izazove, poput osiguravanja pravedne i uključive tranzicije.

Parlament je u srijedu usvojio stajalište o Europskom zelenom planu, koji je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predstavila na plenarnoj sjednici u prosincu. Zastupnici u Europskom parlamentu pozdravljaju Europski zeleni plan i podupiru ambiciozan plan održivog ulaganja kojim će se olakšati financijska opterećenja u tom procesu. Pozivaju i na primjereno financiran mehanizam za pravednu tranziciju.

Brže smanjenje emisija stakleničkih plinova

Parlament želi da budući zakon o klimatskim promjenama bude ambiciozniji u pogledu planova o smanjenju emisija do 2030. (55 % u 2030. u odnosu na 1990., umjesto „najmanje između 50 % i 55 %”, kao što je predložila Komisija). EU bi o tim planovima trebao odlučiti puno prije konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja će se održati u studenome. Osim toga, zastupnici žele da se ustanovi privremeni cilj za 2040. kako bi se osiguralo da EU bude na pravom putu u ostvarivanju klimatske neutralnosti do 20250.

Kako bi se spriječilo „istjecanje ugljika“ uzrokovao razlikama u ambicijama u pogledu klimatske neutralnosti diljem svijeta, Parlament poziva na uspostavu mehanizma prilagodbe ograničenja emisija ugljika u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Zastupnici su naglasili da će izmijeniti zakonodavne prijedloge za postizanje ciljeva „Zelenog plana”. Oni su upozorili i da je do lipnja 2021. potrebno utvrditi ambicioznije ciljeve u pogledu energetske učinkovitosti i obnovljive energije, uključujući i obvezive nacionalne ciljeve za obnovljivu energiju, te provesti reviziju ostalog zakonodavstva EU-a u području klime i energetike.

Rezolucija je usvojena sa 482 glasova za, 136 protiv i 95 suzdržanih.

„Parlament je velikom većinom podržao prijedlog Komisije za Zeleni plan i pozdravlja činjenicu da će postojati dosljednost između politika Unije i ciljeva Zelenog plana. Na poljoprivredu, trgovinu i gospodarsko upravljanje te ostala područja politika morat će se sada gledati i analizirati imajući na umu Zeleni plan”, rekao je Pascal Canfin (RE, FR), predsjednik Odbora za okoliš.