Preraspodjela mjesta u Europskom parlamentu nakon Brexita 

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Koliko će zastupnika imati zemlje članice nakon Brexita?  

Od 1. veljače broj i raspored mjesta u Parlamentu promijenit će se zbog povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz EU-a.

Od 1. veljače Europski parlament imat će 705 mjesta, za razliku od dosadašnjeg broja koji je iznosio 751, a koji je prema ugovorima EU-a maksimalni dopušteni broj.

Od 73 mje4sta koja su pripadala Ujedinjenoj Kraljevini 27 je preraspodijeljeno drugim zemljama, a preostala 46 čuvat će se za potencijalna daljnja proširenja.

Tko su novi zastupnici u Europskom parlamentu?

Svi novi zastupnici izabrani su na europskim izborima 2019 u svibnju.

Ovisno o nacionalnim pravilima, neka su imena već potvrđena. Imena svih trenutačnih zastupnika možete naći na posebnoj internetskoj stranici Europskog parlamenta

Raspored sjedala procijenjen na temelju rezultata europskih izbora iz svibnja 2019. i politički savezi  

Raspored mjesta: nema gubitnika

Preraspodjelo mjesta osiguralo se da nijedan zemlja EU-a ne gubi mjesto, a neke ih dobivaju - od jednog do pet, kako bi se odrazile demografske promjene.

Novom raspodjelom uzima se u obzir broj stanovnika države članice kao i potreba da najmanje zemlje članice imaju dovoljno predstavnika.

Načelom „degresivne proporcionalnosti“ osigurava se da manje zemlje imaju manje zastupnika od velikih, ali da isto tako zastupnici iz većih zemalja predstavljaju više ljudi od njihovih kolega iz manjih zemalja.

Sljedeći koraci

Parlament će nastaviti utjecati na pregovore o budućem odnosu

EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Brexit će isto tako utjecati na sastav odbora i međuparlamentarnih izaslanstava. Da biste više saznali, pročitajte više ovdje.