Europski parlament održava izvanrednu sjednicu 26. ožujka 

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

COVID-19 Parlament će održati izvanrednu sjednicu 26. ožujka kako bi omogućio provedbu posebnih mjera  

Predsjednik Europskog parlamenta i čelnici klubova zastupnika odlučili su održati izvanrednu plenarnu sjednicu u četvrtak, 26. ožujka kako bi se omogućilo provođenje posebnih mjera.

Predsjednik Parlamenta i čelnici klubova zastupnika (Konferencija predsjednika) jutros su neformalno razmijenili mišljenja, a nakon toga odobrili pisanim postupkom prijedlog predsjednika Parlamenta Davida Sassolija da se izvanredna plenarna sjednica održi u četvrtak, 26. ožujka u Bruxellesu. Na njoj će se zastupnici raspravljati i glasati o prva tri zakonodavna prijedloga Europske komisije za rješavanje posljedica pandemije COVID-19 u državama članicama EU-a.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli je izjavio: „Europski parlament ispunjava svoju dužnost i nastavit će tako i dalje. Parlament mora ostati otvoren jer virus ne može oboriti demokraciju. Mi smo jedina europska institucija čije zastupnika biraju njezini građani i mi ih želimo i dalje predstavljati i braniti.“

Na dnevnom redu će biti:

- inicijativa za ulaganje u odgovor na koronavirus kojom će se državama članicama dati na raspolaganje 37 milijardi eura iz kohezijskih fondova za suočavanje s posljedicama krize,
- zakonodavnog prijedloga za proširenje područja primjene Fonda solidarnosti EU-a na hitne potrebe u javnom zdravstvu,
- prijedloga Komisije za zaustavljanje takozvanih „letova duhova“ uzrokovanih izbijanjem pandemije COVID-19.

Ključno je da Europski parlament brzo prihvati ova tri prijedloga kako bi pružio konkretnu podršku građanima EU-a i državama članicama u ovoj još neviđenoj situaciji.

Plenarna sjednica počet će u 10,00 sati i bit će otvorena za one zastupnike koji se već nalaze u Bruxellesu. Zastupnici koji nisu u Bruxellesu imat će mogućnost sudjelovati u raspravi na daljinu.

Predsjedništvo Europskog parlamenta usvojit će posebne mjere za tu sjednicu kako bi se osiguralo da se glasanje može organizirati i na daljinu.

Ta će plenarna sjednica službeno zamijeniti sjednicu planiranu za 1. i 2. travnja.