Parlament odobrio ključne mjere potpore EU-a za borbu protiv COVIDa-19 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

COVID-19: konačno glasanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta za odobravanje ključnih mjera potpore EU-a  

Kao dio zajedničkog odgovora EU-a na epidemiju COVID-19, zastupnici su u četvrtak na izvanrednoj plenarnoj sjednici gotovo jednoglasno usvojili tri hitna prijedloga.

Na plenarnoj su sjednici izglasane hitne mjere za pomoć ljudima i tvrtkama u rješavanju krize, nepuna dva tjedna nakon što je Komisija iznijela svoje prijedloge.

Odobreni prijedlozi su:

Investicijska inicijativa za odgovor na koronavirus. Uz pomoć tih mjera trebalo bi što prije iz dostupnih fondova EU-a uputiti 37 milijardi eura građanima, regijama i zemljama koje je najteže pogodila pandemija koronavirusa. Sredstva su namijenjena zdravstvenim sustavima, malim i srednjim poduzećima, tržištima rada i drugim osjetljivim dijelovima gospodarstava zemalja članica EU-a. Prijedlog je usvojen sa 683 glasa za, 1 protiv i 4 suzdržana.

Proširenje područja primjene Fonda solidarnosti EU-a kako bi obuhvaćao i javno zdravsto. Tako bi u 2020. godini europskim zemljama postalo dostupno 800 milijuna eura. Područje primjene ovog fonda bit će prošireno kako bi obuhvaćalo i potporu u najtežim izvanrednim situacijama u javnom zdravstvu, uključujući medicinsku pomoć, kao i mjere za sprečavanje, nadzor ili kontrolu širenja bolesti. Prijedlog je usvojen sa 671 glasom za, 3 protiv i 14 suzdržanih.

Privremena obustava EU pravila o zračnim lukama. Time će se spriječiti zračne prijevoznike prometuju praznim zrakoplovima za vrijeme pandemije. Privremena obustava znači da zrakoplovne tvrtke nisu obvezne koristiti svoje planirane slotove za polijetanje i slijetanje kako bi ih zadržale u sljedećoj sezoni. Pravilo „iskoristi ili izgubi“ neće se primjenjivati tijekom cijele ljetne sezone, od 29. ožujka do 24. listopada 2020. Prijedlog je usvojen 686 glasova za, 0 protiv i 2 suzdržana.

Sljedeći koraci

Vijeće još mora službeno odobriti stajalište Parlamenta. Usvojene mjere stupaju na snagu nakon što narednih dana budu objavljene u Službenom listu Europske unije.