Zastupnici pozivaju na odlučniji odgovor EU-a za prevladavanje pandemije COVID-19 

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • ključan je zajednički europski odgovor na COVID-19 i nakon okončanja blokade 
  • gospodarska reforma trebala bi uključivati obveznice za oporavak pokrivene jamstvom iz proračuna EU-a 
  • predlaže se uspostava Fonda solidarnosti EU-a za koronavirus u vrijednosti od barem 50 milijardi eura 
  • • zastupnici žestoko kritizirali politička zbivanja u Mađarskoj i Poljskoj 
Zastupnici su u raspravi održanoj u Bruxellesu većinom sudjelovali na daljinu  

Zastupnici traže opsežan paket oporavka kao potporu europskom gospodarstvu nakon krize COVID-19, uključujući obveznice za oporavak za koje se jamči proračunom EU-a.

U rezoluciji usvojenoj u petak, Parlament pozdravlja fiskalne mjere koje su dosad poduzete na razini Unije i potpore za likvidnost u borbi protiv pandemije. Uz dosad učinjeno, Europa treba opsežan paket za oporavak i obnovu koji će se financirati iz uvećanog dugoročnog proračuna (VFO), postojećih fondova i financijskih instrumenata EU-a te obveznica za oporavak zajamčenih proračunom EU-a, ističu zastupnici. Ne bi se, međutim, trebalo ići na mutualizaciju postojećeg duga, već usmjeriti na buduća ulaganja. Europski zeleni plan i digitalna transformacija trebali bi biti u središtu interesa kako bi se pokrenulo gospodarstvo, ističu zastupnici.


Fond solidarnosti EU-a za COVID-19

Zastupnici također pozivaju na pokretanje trajnog europskog sustava reosiguranja u slučaju nezaposlenosti te na uspostavu Fonda solidarnosti EU-a za koronavirus u vrijednosti od barem 50 milijardi eura. Taj bi fond bi potpora za financijske napore koje poduzimaju zdravstveni sektori svih država članica tijekom aktualne krize kao i za buduća ulaganja kako bi zdravstveni sustavi postali otporniji i usmjereni na najpotrebitije.


Veće ovlasti za djelovanje Unije u slučaju prekograničnih zdravstvenih prijetnji

Zajedničko europskog djelovanje u borbi protiv virusa COVID-19 je nezamjenjivo, ističe se u rezoluciji. Ne samo da Europska unija treba izaći snažnija iz ove krize, njezine bi institucije također trebale biti ojačane da djeluju u slučaju prekograničnih zdravstvenih prijetnji. Time bi im se omogućilo da bez odgode usklade odgovor na europskoj razini te da resurse usmjeravaju tamo gdje su najpotrebniji, neovisno o tome je li riječ o robi kao što su maske za lice, respiratori i lijekovi ili financijskoj pomoći.


Zastupnici su također pozdravili povećanu EU proizvodnju ključnih proizvoda poput lijekova, farmaceutskih sastojaka, medicinskih uređaja, opreme i materijala, kako bismo bili bolje pripremljeni za suočavanje s budućim globalnim šokovima.


Granice moraju ostati otvorene za najnužniju robu

Zastupnici ustraju na tome da granice unutar EU-a moraju ostati otvorene kako bi se osiguralo da se mogu prevoziti lijekovi i zaštitna oprema, medicinski uređaji, hrana i ostala najnužnija roba. Jedinstveno tržište EU-a izvor je „našeg zajedničkog napretka” te je ključno za naš žurni, kao i kontinuirani odgovor na COVID-19, istaknuli su.


Parlament također poziva na uspostavu Europskog mehanizma za odgovor na ugroze za zdravlje kako bi se u budućnosti osigurala bolja reakcija na bilo koju vrstu zdravstvene ili sanitarne krize. Zajednička oprema, materijali i zalihe lijekova mogli bi se brzo mobilizirati kako bi se spasili životi. Zastupnici također žele da EU osigura dodatna sredstva za brzo istraživanje radi pronalaženja cjepiva.


Koordinirani pristup za razdoblje nakon blokade

Zastupnici nadalje ističu potrebu za koordiniranim pristupom po okončanju blokade u EU-u kako bi se izbjeglo ponovno izbijanje virusa. Pozivaju članice EU-a da zajednički odrede kriterije za ukidanje karantene i ostalih hitnih mjera te traže od Europske komisije pokretanje učinkovite izlazne strategije koja uključuje velike količine opreme za testiranje i osobnu zaštitu za što veći broj građana.


Stanje vladavine prava i demokracije u Europi pogođenoj koronavirusom: Mađarska, Poljska

Europarlamentarci također izražavaju snažnu zabrinutost zbog poteza koje je poduzela mađarska vlada koja je na neodređeno vrijeme produžila izvanredno stanje u državi i preuzela ovlasti donošenja odluka dekretom bez ikakvih ograničenja, te oslabila parlamentarni nadzor u hitnim slučajevima. Nadalje, naglašavaju da je odluka poljske vlade o promijeni izbornog zakona nelegalna, a održavanje predsjedničkih izbora usred pandemije potpuno neusklađeno s europskim vrijednostima.


Zastupnici pozivaju Europsku komisiju neka hitno ocijeni jesu li poduzete mjere u skladu s Ugovorima EU-a, te da u potpunosti iskoristi sve dostupne alate i sankcije EU-a, uključujući proračunska sredstva. Potiču Vijeće da na dnevni red ponovno uvrsti rasprave i postupke u vezi s člankom 7. protiv Poljske i Mađarske.


Europski informacijski izvor za suzbijanje dezinformacija

Konačno, rezolucija ističe kako su dezinformacije o virusu COVID-19 veliki problem za javno zdravlje. EU stoga mora ustanoviti europski informacijski izvor na svim službenim jezicima kako bi se zajamčilo da svi građani imaju pristup točnim i provjerenim informacijama. Zastupnici također pozivaju trgovačka društva iz područja društvenih medija da proaktivno poduzimaju potrebne mjere za zaustavljanje dezinformiranja i govora mržnje u pogledu bolesti COVID-19.


Tekst je usvojen s 395 glasova za, 171 protiv i 128 suzdržanih.