Turizam tijekom krize COVID-19: Zastupnici zahtijevaju jasan akcijski plan za pomoć sektoru  

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • Poziv na donošenje plana oporavka i opsežno financiranje u okviru dugoročnog proračuna EU-a 
  • Traže se jasne smjernice o putovanjima tijekom ljetnih mjeseci  
  • Prava putnika ostaju zaštićena  

Odbor za promet i turizam Parlamenta potiče Komisiju da osmisli europski akcijski plan za pomoć turističkom sektoru u prevladavanju krize.

Zastupnici su u raspravi s povjerenikom za unutarnje tržište, Thierryjem Bretonom, ponovno istaknuli da je turističkom sektoru potrebna snažnija podrška u trenutačnoj krizi COVID-19, putem posebnih mjera, financiranja, povećane koordinacije na razini EU-a te ciljanog plana djelovanja. Zahtjev za donošenjem plana oporavka i strategije za taj sektor, dobio je široku političkku potporu.


Zaštita turističkog sektora


Povjerenik Breton je potvrdio da je turizam prvi sektor pogođen krizom uslijed koronavirusa i da će se vjerojatno najsporije oporavljati od krize. „Moramo odgovoriti odlučno”, objasnio je Breton. „Turizam je naš prioritet i nastojimo učiniti što više možemo s postojećim sredstvima.”


Osim pružanja sigurnosti kratkoročnim financiranjem, povjerenik je rekao da bi turizam u velikoj mjeri trebao ostvariti korist i od dugoročnih planova za oporavak od krize koji će se financirati sljedećim višegodišnjim proračunom EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. Povjerenik podržava ideju namjenske proračunske linije koja je „dubinska i ima kapacitete da sektor prebrodi ovu krizu”.


Povjerenik je također dodao da je konačni cilj reforma i nove ideje za turistički sektor te je predložio da se ove jeseni održi Europski summit o turizmu za održivi turizam.


Prije ljeta potrebna je izvjesnost oko ograničenja putovanja


Nekoliko zastupnika Europskog parlamenta također je zatražilo preciznija objašnjenja u pogledu ograničenja putovanja i kretanja, koja bi se mogla nastaviti u sljedećim mjesecima, uključujući moguće zabrane odlazaka na plaže zbog pravila o držanju razmaka među ljudima. Povjerenik je objasnio da su prije ukidanja navedenih ograničenja potrebna dostatna jamstva za sigurnost i osiguranje. Dodao je da se upravo radi na olakšavanju putovanja i da će uoči ljeta sve biti jasnije.


Na pitanja koja se odnose na prava putnika i putnih vaučera koje nude tvrtke nakon otkazanih rezervacija, povjerenik je obećao zastupnicima Europskog parlamenta da prava putnika ostaju zaštićena. Istaknuo je kako države članice već sad mogu podržati turističko poduzetništvo kroz osiguravanje likvidnosti tvrtki, uključujući i pomoć pri rješavanju zahtjeva putnika za povratom troškova.

Ovdje možete pogledati videozapis raspraveViše informacija

Članovi radne skupine za turizam Odbora za promet i turizam pozvali su Komisiju da predstavi akcijski plan za spašavanje turizma koji bi osigurao pravodobnu nacionalnu i europsku pomoć za sektor putovanja i turizma, kroz nacionalne sustave naknada i instrumente financijske pomoći te koji bi uspostavio mehanizam za upravljanje krizama za taj sektor.