Zastupnici većinom pozdravili prijedloge Komisije za paket mjera za oporavak 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Zastupnici na izvanrednoj plenarnoj sjednici s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen razgovarli su o dugoročnom proračunu ©EP/DLL  

Usredotočujući se na buduće generacije, predsjednica Komisije na plenarnoj je sjednici govorila o paketu vrijednom 750 milijardi eura kao dijelu revidiranog dugoročnog proračuna EU-a.

Nakon prezentacije predsjednice Komisije Ursule von der Leyen i obećanja predstavnice Hrvatskog predsjedništva Nikolina Brnjac da će raditi zajedno s državama članicama na brzom zaključivanju pregovora s Parlamentom o novom paketu, riječ su uzeli čelnici klubova zastupnika kako bi rekli što misle o njemu. Kliknite na imena kako biste vidjeli njihove pojedinačne izjave.


„Europska solidarnost je opet tu i otvaramo novo poglavlje za EU”, rekao je Manfred Weber (EPP, Njemačka). Novi novac treba potrošiti na svježe ideje, a ne na stare probleme u Europi. „Solidarnost ide ruku pod ruku s odgovornošću”, stoga mora biti jasno kako će se novac vratiti, rekao je tražeći nova vlastita sredstva i ustrajući na tome da digitalni divovi plate svoj dio.


Iratxe García Perez (S&D, Španjolska) zahvalila je Ursuli von der Leyen na ambicioznom prijedlogu i na tome što je EP-u dala „ulogu koju zaslužuje” u izradi paketa za oporavak. Upozoravajući da je u pitanju opstanak europskog projekta, pozvala je Vijeće da usvoji novi VFO kvalificiranom većinom kako bi se izbjeglo da se Europu drži „taocem četiriju država članica koje daju prednost odgovoru na nacionalnoj razini, a ne na europskoj”.


„To je prekretnica, dosad nezabilježena u povijesti Europe”, rekao je Dacian Ciolos (Renew, Rumunjska). „VFO i plan za oporavak moraju se usredotočiti na budućnost”, uz Zeleni plan i digitalni plan kao sastavnice, rekao je. „Možemo se razlikovati u nekim pojedinostima, ali zaista pozdravljam ovaj pristup”, rekao je, podsjećajući države članice da „EU nije bankomat. Solidarnost dolazi s određenim vrijednostima”.


Jörg Meuthen (ID, Njemačka) odbio je prijedlog paketa kao „potpuno pogrešan i besmislen”, bez odgovarajuće pravne osnove i bez odgovornosti ili gospodarskog smisla. Komisija želi potrošiti novac „kao da nikad neće doći sutra”. To je visoka cijena za europske porezne obveznike, zaključio je.


Ska Keller (Zeleni, Njemačka) je izjavila: „Ne smijemo ponoviti velike pogreške iz prošlosti i prisiljavati zemlje na štednju i slijepe ideologije tržišta”, upozorila je. „Umjesto toga moramo osigurati promišljeno ulaganje novca u projekte koji će dugoročno pomoći, stvoriti radna mjesta i spasiti naš planet.”


Johan van Overtveldt (ECR, Belgija) je rekao: Ako želimo odobriti zajmove i bespovratna sredstva, moraju postojati jasni uvjeti. Novac treba ići tamo gdje je najpotrebniji, a za naša poduzeća moraju postojati sigurnosni mehanizmi. Osobe koje rade i štede ne bi trebale biti „isporučitelji” za te programe.


„Umjesto da napravi jasan rez u odnosu na dogme iz prošlosti“, plan za oporavak staje na pola puta, kazala je Manon Aubry (GUE/NGL, Francuska). Pozdravljajući nove prijedloge o vlastitim sredstvima, pozvala je na otpis kriznog duga, izravne trajne zajmove državama članicama, a tu potporu trebalo bi uvjetovati osjetljivošću na socijalna pitanja.


Komisija je predstavila i svoj prilagođeni Program rada za 2020., u kojem će se dati prednost mjerama potrebnima za poticanje oporavka i otpornosti Europe.


Sljedeći koraci


Parlament i Vijeće raspravljat će o novim prijedlozima i odlučiti o njihovu konačnom obliku u predstojećim pregovorima.