COVID-19: Države članice trebaju uskladiti zdravstvene procjene i mjere 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • Virus može ostati aktivan još više mjeseci dok se ne isporuči učinkovito i -sigurno cjepivo 
  • Potrebna je zajednička definicija pozitivnih slučajeva COVID-19, smrti uzrokovane tom bolešću i oporavka od zaraze  
  • Zbog sezone gripe vjerojatno će porasti broj osoba koje treba testirati 
Različite nacionalne mjere moraju se harmonizirati kako bi se olakšala nužna prekogrančna putovanja ©Vojtech Vlk/Adobe Stock  

Zastupnici tvrde da su zajedničke definicije, zdravstveni kriteriji i metodologije ključni za učinkovitu borbu protiv aktualne pandemije i njezinih gospodarskih posljedica u EU-u.

Zabrinuti zbog nedavnog povećanja broja pozitivnih slučajeva bolesti COVID-19 diljem Europe, zastupnici u Europskom parlamentu izražavaju žaljenje zbog toga što države članice nisu izvukle pouke iz početka krize te su ponovno poduzele različite i nekoordinirane mjere.


U rezoluciji usvojenoj u četvrtak, s 595 glasova za, 50 protiv i 41 suzdržanim, zastupnici ističu nedostatak usklađene metodologije za prikupljanje i procjenu podataka o broju zaraženih osoba, što dovodi do različitih procjena zdravstvenih rizika i ograničenja slobodnog kretanja osoba koje putuju iz drugih zemalja EU-a.


Nakon rasprave u utorak s povjerenikom Didierom Reyndersom i ministrom Michaelom Rothom koji je predstavljao njemačko predsjedništvo Vijeća EU-a, Parlament je pozivao države članice da:


- ustanove istu definiciju pozitivnih slučajeva bolesti COVID-19, smrti od kovida i oporavka od zaraze

- uzajamno priznaju rezultate testova u svim državama članicama

- smanje nerazmjerno vrijeme čekanja na testove

- odrede jedinstveno razdoblje karantene

- prema potrebi koordiniraju ograničenja putovanja u skladu s prijedlogom Komisije

- što prije razgovaraju o tome kako se vratiti na režim potpuno funkcionalnog schengenskog područja, bez kontrola na unutarnjim granicama i planova za nepredviđene situacije.Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) trebao bi biti zadužen za procjenu rizika od širenja virusa i objavljivanje tjedno ažurirane karte rizika (po regiji) uporabom zajedničkih oznaka u boji, na temelju podataka koje su dostavile države članice, zahtijevaju zastupnici. Centar bi trebao hitno dobiti vise resursa i osoblja, smatraju zastupnici.


Poticati upotrebu aplikacija za praćenje


Rezolucijom se od Komisije traži da razvije usklađeni obrazac za lociranje putnika kako bi se izgradilo povjerenje u sustav praćenja na razini EU-a. Zastupnici, koji očekuju da će nacionalni sustavi biti interoperabilni do listopada, preporučuju poticanje na upotrebu aplikacija za praćenje kako bi se omogućilo praćenje bolesti COVID-19 na razini EU-a. Naglašavaju da te aplikacije moraju funkcionirati potpuno u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka.