Dodatnih 47,5 milijardi eura europskim regijama za oporavak od pandemije 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • Razdoblje financiranja projekata od 1. veljače 2020. do kraja 2023. 
  • Sredstva paketa REACT-EU bit će dostupna u okviru strukturnih fondova EU-a 
  • Naglasak na regijama koje su najteže pogođene krizom 

Zastupnici su odobrili dodatnu pomoć regijama EU-a za borbu protiv pandemije i njezinih socijalnih i zdravstvenih posljedica.

Sredstva React EU namijenjena su najgore pogođenim sektorima i radnicima  

Parlament je odobrio REACT-EU, paket vrijedan 47,5 milijardi eura za ublažavanje neposrednih učinaka koronakrize u regijama EU-a. Inicijativa je odobrena s 654 glasova za, 23 protiv, 17 suzdržanih.


Pomoć će biti dostupna u okviru strukturnih fondova EU-a. Veći dio, odnosno 37,5 milijardi eura, odobren je za 2021., a preostalih 10 milijardi eura za 2022. Operacije obuhvaćene paketom REACT-EU bit će prihvatljive za retroaktivno financiranje, pri čemu je početni datum 1. veljače 2020. Sredstva se mogu utrošiti do kraja 2023.


Države članice moći će dio tog novca dodijeliti Europskom socijalnom fondu, Fondu europske pomoći za najpotrebitije, Inicijativi za zapošljavanje mladih te prekograničnim programima (Interreg). Ulaganja će biti usmjerena na sektore koji su najpogođeniji gospodarskim posljedicama pandemije.

Pojedinosti o političkom dogovoru koji su zakonodavci Unije postigli 18. studenoga dostupni su ovdje.


Dodatne informacije


REACT-EU je prijedlog Europske komisije za ublažavanje gospodarskih i socijalnih posljedica pandemije bolesti COVID-19, u obliku izmjene Uredbe o zajedničkim odredbama, kojom se uređuje programsko razdoblje kohezijske politike 2014. – 2020.


On se nastavlja na dva ranija prijedloga koja se odnose na kohezijsku politiku: Investicijsku inicijativu kao odgovor na koronavirus (CRII) i Investicijsku inicijativu plus kao odgovor na koronavirus (CRII+), kojima su izmijenjena pravila regionalne potrošnje radi olakšavanja oporavka. Sredstva za REACT-EU osigurat će se iz Europskog instrumenta za oporavak pod nazivom Next Generation EU.