Konferencija o budućnosti Europe: 19. travnja pokreće se građanska platforma 

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • Poziv građanima EU-a: „Budućnost je u vašim rukama” 
  • Nastavlja se rad na pokretanju digitalne platforme Konferencije koja je zakazana za 19. travnja 
  • Priprema za inauguraciju 9. svibnja (Dan Europe) 

Na sastanku u srijedu Izvršni odbor Konferencije o budućnosti Europe nastavio je s pripremama za početak Konferencije.

Izvršni odbor podržao je višejezičnu digitalnu platformu koja će građanima iz cijelog EU-a omogućiti da doprinose konferenciji. Također je postigao dogovor o radnim metodama i naprednim pripremama za inauguraciju na Dan Europe (9. svibnja).


Otvorena i uključiva rasprava o participativnoj demokraciji


Zahvaljujući novoj višejezičnoj digitalnoj platformi građani iz cijele Europe moći će od 19. travnja iznijeti svoja stajališta o bilo kojoj temi koju smatraju važnom za budućnost EU-a. Time će se građanima omogućiti da prvi put na razini EU-a iznesu svoje ideje, komentiraju ideje drugih ljudi, stvaraju događaje i sudjeluju u njima. Platforma će biti glavno čvorište Konferencije, mjesto na kojem će se okupljati i razmjenjivati svi doprinosi konferenciji, uključujući decentralizirana događanja, panel-diskusije europskih građana i plenarna zasjedanja Konferencije.


Specijaliziranim mehanizmom povratnih informacija objedinit će se i analizirati ključna pitanja kako bi ih se moglo uzeti u obzir i tijekom panel-diskusija europskih građana i plenarnih zasjedanja Konferencije. Platforma će također pružiti informacije o strukturi i radu Konferencije, kao i resurse za organizatore događanja, uključujući katalog ključnih događanja putem kojih će moći promicati svoje inicijative na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Građani će na jednostavan način moći tražiti događanja na kojima žele sudjelovati uz pomoć posebnog zemljovida.


Nakon sastanka supredsjedatelji Izvršnog odbora izjavili su sljedeće.


Guy Verhofstadt iz Europskog parlamenta rekao je: „Moramo tu raspravu učiniti što življom, a u vrijeme kovida to znači eksperimentirati s digitalnim platformama u najvećoj mogućoj mjeri. Ovom platformom nudimo alate koji svima omogućuju da se aktivno uključe u tu raspravu i pobrinut ćemo se za to da se te ideje uključe u analizu i zaključke Konferencije. To je njihova budućnost, stoga je to i njihova Konferencija.”


Portugalska državna tajnica za poslove EU-a u ime predsjedništva Vijeća EU-a Ana Paula Zacarias komentirala je da će "digitalna platforma dovesti Europljane u javni prostor. To će im omogućiti da daju primjedbe, podijele s drugima svoje snove i očekivanja te da surađuju sa svojim predstavnicima. Da bi postala snažnija, Unija treba snagu svojih građana koji stoji iza nje. To je odlučujući trenutak koji će nam omogućiti da iskreno i bez tabua raspravljamo o različitim stajalištima.”


Potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica izjavila je: „Za deset dana bit će pokrenuta digitalna platforma kojom će se osigurati jedinstven prostor za sudjelovanje naših građana u razgovorima i raspravama diljem Europe. Time će se ljudima omogućiti da izraze svoje ideje, primjedbe, nade i snove, i to na svim službenim jezicima EU-a. Zamah postaje sve veći i radujem se unaprijed rezultatima.”


Službena oznaka Konferencije #BudućnostJeVaša poziv je građanima EU-a da doprinesu i definiraju budućnost EU-a: „Budućnost je u vašim rukama”.


Inauguracija na Dan Europe


Osim toga, Izvršni odbor nastavio je s pripremama inauguracijskog događaja Konferencije na Dan Europe (9. svibnja), u skladu s dopuštenim zdravstveni uvjetima. Također je usvojilo radne metode Odbora i održao prvu raspravu o nacrtu pravila za sastav i rad plenarnih sjednica Konferencije.


Sljedeći koraci


Izvršni odbor ponovno će se sastati za dva tjedna kako bi dovršio raspravu o poslovniku i razmotrio druge preduvjete za organizaciju konferencije.