Konferencija o budućnosti Europe: nastavljaju se pripreme 

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Budućnos je u tvojim rukama - Konferencija o budućnosti Europe ©Petri Oeschger/Getty Images  

Nakon uspješnog pokretanja višejezične digitalne platforme, Izvršni odbor nastavlja usklađivati detalje prije hibridnog događanja povodom inauguracije Konferencije 9. svibnja.

Na trećem sastanku, u četvrtak 22. travnja, Izvršni odbor prihvatio je nacrt programa za inauguraciju koja će se održati na Dan Europe. Događaj će se prenositi uživo, građani će sudjelovati na daljinu, a predviđene su i intervencije predsjednika triju EU institucija.


Predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije prihvatili su i poslovnik Konferencije koji se odnose na panel rasprave europskih građana te na glavne principe i opseg Konferencije. Također su razmijenili mišljenja o pravilima plenarne skupštine Konferencije, s ciljem postizanja dogovora o tome na idućem sastanku.


Supredsjedatelj Izvršnog odbora za Europski parlament Guy Verhofstadt je rekao: „Pripremamo teren za što je moguće više interakcije između dva početna dijela Konferencije: platforme i panela građana. Sljedeći korak je plenarna skupština koja će biti odraz različitosti europskih mišljenja te će preuzeti ideje i prijedloge građana, o čemu ovisi uspjeh Konferencije.“


Portugalska državna tajnica za EU poslove i supredsjedateljica ispred Predsjedništva Vijećem EU-a, Ana Paula Zacarias je rekla: „Razina sudjelovanja na digitalnoj platformi Konferencije ovih proteklih dana zaista je impresivna. Građani se odazivaju na naš poziv za sudjelovanjem te je sada vrijeme da napravimo idući korak i pokrenemo Konferenciju.“


Potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju i supredsjedateljica Dubravka Šuica je istaknula: „Ova Konferencija je u potpunosti posvećena uključivanju i osnaživanju građana. Oni će biti u prvom planu pri svim našim razmišljanjima o Konferenciji. Bilo da je riječ o onima koji su proeuropski ili onima koji su skeptični. Želimo čuti svih njih kako bismo mogli odgovoriti na njihove brige.“


Idući koraci

Idući sastanak Izvršnog odbora predviđen je za 9. svibnja u Strasbourgu. No, mogući su i dodatni sastanci prije toga.


Kontekst

Izvršni odbor čine predstavnici triju ravnopravnih institucija (Europski parlament, Vijeće i Komisija). Odbor nadgleda djelovanje, procese i organizaciju Konferencije. Na svim sastancima Odbora kao promatrači sudjeluju i predstavnici COSAC-a. Također kao promatrači, pozvani su i predstavnici Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora te socijalni partneri.


Višejezična digitalna platforma je u potpunosti interaktivna: građani se mogu međusobno povezati, raspravljati o prijedlozima sa sudionicima iz svih država članica na 24 službena jezika EU-a. Građane iz svih segmenata društva potiče se da u što većem broju pridonesu oblikovanju vlastite budućnosti putem platforme te da promiču platformu na društvenim mrežama pod oznakom #BuducnostJeVasa .