Zaključna rasprava o budućnosti odnosa EU-a i UK-a prije odobrenja sporazuma 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Zastupnici su pozdravili sporazum i ustraju na tome da ga Ujedinjena Kraljevina poštuje. ©AdobeStock/Feodora  

Tijekom rasprave u utorak klubovi zastupnika izjasnili su se za dogovor kojim se utvrđuju pravila budućeg odnosa EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

Većina zastupnika u Europskom parlamentu, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i portugalsko predsjedništvo Vijeća istaknuli su da žale zbog izlaska Ujedinjene Kraljevine, ali su se založili za usvajanje Sporazuma o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine. To je najbolje rješenje za ublažavanje najgorih učinaka Brexita i osiguravanje cjelovitosti jedinstvenog tržišta, zaključili su zastupnici.

Ukazujući na jednostrane mjere Ujedinjene Kraljevine kojima se krši Sporazum o povlačenju i njegov protokol o Sjevernoj Irskoj, većina govornika tvrdila je da će se sporazumom osigurati dodatni pravni instrumenti za sprečavanje i zaštitu od jednostranog odstupanja od obveza koje su obje stranke potpisale.

Nakon četiri mjeseca intenzivnog nadzora zastupnici su također naglasili da će Parlament i dalje imati aktivnu ulogu u pomnom praćenju hoće li Ujedinjena Kraljevina u potpunosti ispuniti svoje obveze.

Parlament će kasnije danas glasati o tome hoće li dati suglasnost za sporazum i o rezoluciji u kojoj će iznijeti svoju ocjenu i očekivanja od sporazuma. Rezultati će biti objavljeni u srijedu, 28. travnja u 9:00 sati.

Ovdje pogledajte snimku rasprave i konferenciju za medije nakon rasprave.

Kontekst

Pregovarači EU-a i Ujedinjene Kraljevine postigli su 24. prosinca 2020. dogovor o Sporazumu o trgovini i suradnji kojim se utvrđuju uvjeti za buduću suradnju EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Kako bi se poremećaji sveli na najmanju moguću mjeru, sporazum se privremeno primjenjuje od 1. siječnja 2021. Potrebna je suglasnost Parlamenta da bi sporazum trajno stupio na snagu prije isteka 30. travnja 2021.