Potvrda EU-a za COVID-19 mora olakšati slobodno kretanje bez diskriminacije 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • Univerzalno, dostupno, pravovremeno i besplatno testiranje diljem EU-a 
  • Potvrde EU-a o cijepljenju protiv boleti COVID-19 nisu putne isprave 
  • Države članice ne bi trebale nametati karantenu/testove nositeljima potvrde 
Potvrda o cijepljenju protiv bolesti COVID-19 olakšat će slobodu kretanja diljem EU-a©AdobeStock_Rido  

Parlament je u četvrtak donio svoje pregovaračko stajalište o prijedlogu za potvrdu kojom bi se potvrdilo pravo na slobodno kretanja u Europi tijekom pandemije.

Zastupnici su se složili da bi nova potvrda EU-a za COVID-19, a ne digitalna zelena potvrda kako je predložila Komisija, trebala biti na snazi 12 mjeseci, i ne dulje od toga.

Tim će se dokumentom, koji može biti u digitalnom ili papirnatom obliku, potvrditi da je osoba cijepljena protiv korona virusa ili da j nedavno dobila negativni rezultat na testiranju ili da se oporavila od zaraze. Međutim, potvrde EU-a za COVID-19 neće služiti kao putna isprava niti će postati preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje, kažu zastupnici u Europskom parlamentu.

Zakonodavni prijedlog koji se odnosi na državljane EU-a odobren je s 540 glasova za, 119 protiv i 31 suzdržanih, dok je prijedlog koji se odnosi na državljane zemlja izvan EU-a prošao s 540 glasova za, 80 protiv i 70 suzdržanih. Glasanje je održano u srijedu, a rezultati su objavljeni u četvrtak ujutro. Parlament i Vijeće sada su spremni započeti pregovore. Cilj je postići dogovor prije ljetne turističke sezone.

Bez dodatnih ograničenja putovanja i besplatni testovi za COVID-19

Zastupnici smatraju da nositelji potvrde EU-a za COVID-19 ne bi trebali podlijegati dodatnim ograničenjima putovanja, kao što su karantena, samoizolacija ili testiranje. Isto tako naglašavaju da bi, kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje nisu cijepljene, kao i zbog ekonomskih razloga, države članice EU-a trebale „osigurati univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje”.

Potvrda kompatibilna s nacionalnim inicijativama

Parlament želi osigurati da potvrda EU-a za COVID-19 funkcionira zajedno sa svim inicijativama koje su pokrenule države članice, pri čemu bi se također trebao poštovati isti zajednički pravni okvir.

Države članice moraju prihvatiti potvrde o cijepljenju izdane u drugim državama članicama za osobe koje su dobile cjepivo odobreno u Europskoj agenciji za lijekove (EMA) (trenutačno Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen) za primjenu u EU-u, smatraju zastupnici. Države članice odlučit će hoće li prihvatiti i potvrde o cijepljenju izdane u drugim državama članicama za cjepiva koja je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila na popis za hitnu uporabu.

Jamstva za zaštitu podataka

Potvrde, kao i vjerodostojnost elektroničkih pečata sadržanih u ispravi provjeravat će se kako bi se spriječila prijevara i krivotvorenje. Osobni podaci dobiveni na temelju potvrda ne mogu se pohraniti u odredišnim državama članicama i neće postojati središnja baza podataka uspostavljena na razini EU-a. Popis subjekata koji će obrađivati i primati podatke bit će javan kako bi građani mogli ostvariti svoja prava na zaštitu podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka.

Dostupna cjepiva svuda po svijetu

Konačno, zastupnici naglašavaju da se cjepiva protiv bolesti COVID-19 moraju proizvesti u dovoljnom broju, biti cjenovno dostupna i da ih je moguće dobiti svuda u svijetu. Isto tako izražavaju zabrinutost zbog ozbiljnih problema do kojih dolazi jer se tvrtke ne pridržavaju rasporeda proizvodnje i dostave.

Izjava

Nakon glasanja na plenarnoj sjednici Juan Fernando López Aguilar (S&D, Španjolska), predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestitelj, izjavio je: „”Moramo uvesti potvrdu EU-a za COVID-19 kako bismo ponovno uspostavili povjerenje ljudi u Schengen dok se i dalje borimo protiv pandemije. Države članice moraju koordinirati svoj odgovor na siguran način i osigurati slobodno kretanje građana unutar EU-a. Cjepiva i testovi moraju biti dostupni i besplatni za sve građane. Države članice ne bi trebale uvoditi daljnja ograničenja nakon što potvrda stupi na snagu.”