Konferencija o budućnosti Europe: inauguracija u Strasbourgu 9. svibnja 

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

The inaugural event to launch the Conference on the Future of Europe will take place in the European Parliament in Strasbourg on Europe Day, Sunday 9th May.

Kada: nedjelja, 9. svibnja, od 14 do 15.30

Gdje: Europski parlament u Strasbourgu


Program će trajati sat i pol, a pozdravni govor održat će francuski predsjednik Emmanuel Macron, zatim predsjednici Sassoli i von der Leyen te premijer Costa, kao predstavnici EU institucija. Kratko obraćanje imat će i supredsjedatelji Izvršnog odbora Konferencije. Putem videoveze, predviđeno je i sudjelovanje predstavnika civilnog društva te glazbene izvedbe violinista Renauda Capuçona i kvarteta Karski, a predstavit će se i obilježavanje Dana Europe iz svih država članica.


U vijećnici Europskog parlamenta bit će predstavnici Erasmus studenata iz svih 27 država članica, a oko 300 građana sudjelovat će na daljinu te će biti na velikim TV ekranima.


Videovezom priključit će se i ministri europskih poslova i drugi VIP uzvanici.


Preventivne mjere vezane uz virus COVID-19

Novinari mogu nazočiti inauguraciji uz strogo poštivanja sanitarnih ograničenja i mjera koje su propisale francuske vlasti i Europski parlament. Novinari koji su fizički prisutni na svečanosti u zgradi Europskog parlamenta moraju se pridržavati odredbe o obveznom razmaku od 1.5 metar u kontaktu s ostalima te nositi medicinsku masku.

Audiovizualno praćenje


Svečano otvaranje Konferencije o budućnosti Europe prenosit će se uživo na EbS+ (clean feed) od 13.30 do 15.30 CET. EbS će prenositi signal s podnaslovima (ready to broadcast).


Svečanost će se također prenositi na internetu, u multimedijskoj rubrici Europskog parlamenta i EBS-a, te na Facebook i Twitter kanalu Europskog parlamenta: @Europarl_EN.


Video i audio materijal te fotografije moći će se preuzeti iz Multimedijskog centra: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/conference-on-future-of-europe-inaugural-event_18901_pk


Akreditacije


Prihvaćaju se godišnje novinarske iskaznice (bilo interinstitucionalne ili isključivo za EP).

Novinari koji nemaju godišnje iskaznice trebaju zatražiti akreditaciju prije 8. svibnja (18 sati) putem stranice za registraciju.


Akreditacije će se moći podići 9. svibnja na glavnom ulazu u LOW zgradi Europskog parlamenta od 7 sati. Za upite vezane uz proces akreditiranja, molim Vas kontaktirajte:

Akreditacije za medije

(+32) 2 28 44817 (BXL)

(+33) 3 881 74561 (STR)

(+32) 498 98 35 44 (mobitel)

media.accreditation@europarl.europa.eu

Pristup


Mediji trebaju koristiti glavni ulaz zgrade Louise Weiss koji će biti otvoren od 7 sati 9. svibnja. Zaseban ulaz za medije bit će zatvoren.


Radni prostor


Novinarima će na raspolaganju biti:

  • Radni prostor i pristup video prijenosu u novinarskoj sobi
  • Galerija za novinare u vijećnici (novinari i snimatelji neće moći ući u samu vijećnicu)
  • Medijski prostor izvan vijećnice za video-snimke (uz prethodnu rezervaciju)

Wi-fi je dostupan u cijeloj zgradi. Podaci za korištenje (lozinka) bit će poznati na dan svečanosti.


Audivizualne usluge (uz prethodnu rezervaciju)


Omogućit će se sljedeće:

  • Pozicije za live blizu vijećnice. Mediji moraju imati vlastitu opremu i kablove. Na raspolaganju će imati struju i širokopojasni internet.
  • Multimedijski studio

Kako bi što bolje odgovorili na Vaše zahtjeve, molimo Vas da upite pošaljete prije subote, 8. svibnja u 13 sati na avplanning@europarl.europa.eu . Imajte na umu da nećemo moći ponuditi uobičajeni paket usluga (TV i radijske studije, tehničku ekipu i slično).


Fotografiranje (ograničeni pristup uz obveznu registraciju)

Foto i video pool organizirat će se za:

  • Službene dolaske (pristup isključivo rezerviran za snimatelje i fotografe u protokol zoni za dolaske, uz prethodno registraciju)
  • Fotografiranje u vijećnici (pristup isključivo rezerviran za snimatelje i fotografe u protokol zoni za dolaske, uz prethodno registraciju)
  • Vijećnica (isključivo za foto agencije)

Svi novinari moći će pratiti prijenos uživo na ekranima u novinarskoj sobi te putem

EP Live i EBS+.


AV planiranje

(+32) 2 28 43418 (BXL)

(+33) 3 881 73418 (STR)

avplanning@europarl.europa.eu

Za pitanja o programu objektu, molimo Vas kontaktirajte EP audiviozualni medijski tim:

Assistance for audiovisual journalists | News | European Parliament (europa.eu)


AV Press Officer: Isabelle ZERROUK

(+32) 2 28 42742 (BXL)

(+33) 3 881 74032 (STR)

(+32) 470 88 02 62 (mobitel)

Isabelle.zerrouk@europarl.europa.eu