Zastupnici pozivaju na uvođenje dodatnih sankcija protiv Bjelarusa nakon „otmice Ryanaira” 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • Parlament oštro osuđuje prisilno prizemljenje zrakoplova u Minsku i pritvaranje bjelaruskog novinara Ramana Prataseviča i Sofije Sapege 
  • „Otmica Ryanaira” predstavlja čin državnog terorizma, kažu zastupnici 
  • EU mora sankcionirati sudionike otmice 
  • Suspendirati Belarus s međunarodnih sportskih događanja kao što su europska i svjetska prvenstva i Olimpijske igre u Tokiju 
Parlament poziva na trenutačno i bezuvjetno puštanje na slobodu bjelaruskog novinara Ramana Prataseviča i Sofije Sapege  

Parlament poziva EU da kazni one koji su sudjelovali u prisilnom prizemljenju zrakoplova u Minsku 23. svibnja i u pritvaranju novinara Romana Prataseviča.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak s626 glasova za, 16 protiv i 36 suzdržanih zastupnici snažno osuđuju „otmicu Ryanaira” kao čin „državnog terorizma“ te pozivaju da se Raman Pratasevič i Sofija Sapega, kao i svi drugi politički zatvorenici u Bjelarusu, odmah i bezuvjetno puste na slobodu.


Popis sankcija EU-a mora se proširiti


Rezolucijom se Vijeće poziva da što prije sankcionira bjelaruske pojedince i subjekte koji su sudjeluju u prisilnom prizemljenju i otmicama.


U tekstu se navodi i da države članice EU-a moraju što hitnije pripremiti novi paket sankcija protiv onih koji su prošle godine sudjelovali u izbornoj prijevari ili je pomagali, kao i u kršenjima ljudskih prava koja su uslijedila u Bjelarusu. Tužitelji, suci i službenici tijela kaznenog progona koji su imali neku ulogu u represiji trebali bi biti na popisu onih na koje se primjenjuju sankcije, kao i agenti koji rade na dezinformiranju, u medijima i propagandi, te dužnosnici koji podupiru režim, kao što je Marat Markov, koji je 2. lipnja intervjuirao Ramana Prataseviča na državnom kanalu ONT.


Osim toga, zastupnici pozivaju na brzo uvođenje gospodarskih i sektorskih mjera usmjerenih na ključnu bjelarusku industriju, posebno na sektore sirove nafte i naftnih derivata, potaše, čelika i drvoprerađivački sektor. Financijska potpora režimu mora se strogo uskratiti, bilo kakva nova kreditna linija bankama u zemlji odbiti, a ulaganja u infrastrukturu ili gospodarska poduzeća moraju se zaustaviti. Europske financijske institucije treba spriječiti u stjecanju obveznica ili bilo kojeg drugog financijskog instrumenta koji izdaju bjelaruska vlada i povezane javne institucije.


Bjelarus bi trebalo isključiti iz međunarodnih sportskih tijela i događanja


Rezolucijom se također poziva da se Bjelarus suspendira u međunarodnim sportskim tijelima i na međunarodnim događanjima, uključujući europska i svjetska prvenstva, te Olimpijske igre u Tokiju. Zastupnici nadalje pozivaju Uniju europskih nogometnih saveza (UEFA) da ukine prava emitiranja za predstojeći nogometni turnir EURO 2020 bjelaruskoj državnoj televiziji TVR te da ih besplatno dodijeli neovisnoj televiziji Belsat.


Tekst se na sličan način bavi nizom drugih pitanja povezanih s odnosima između EU-a i Bjelarusa te će u potpunosti biti dostupan ovdje. (10.6.2021.)


Uoči glasanja zastupnici su također raspravljali o kontinuiranoj sustavnoj represiji i kršenjima ljudskih prava u Bjelarusu sa šefom EU-a za vanjsku politiku Josepom Borrellom u utorak, 8. lipnja.


Raspravu možete pogledati ovdje (cjelokupna rasprava) i ovdje (isječci iz rasprave).