Vladavina prava: Parlament se sprema tužiti Komisiju zbog nedjelovanja 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • Sve veći rizik od toga da bi države članice mogle zloupotrebljavati sredstva EU-a 
  • Zastupnici pozivaju Komisiju da brzo djeluje u primjeni Uredbe o uvjetovanosti 
  • Parlament će odmah započeti s pripremama za mogući sudski postupak 

Zastupnici nalažu predsjedniku Sassoliju da najkasnije za dva tjedna pozove Komisiju da „ispuni svoje obveze” u skladu s Uredbom o uvjetovanosti u pogledu uspostave vladavine prava.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 506 glasova za, 150 protiv i 28 suzdržanih zastupnici su napomenuli da je novi instrument za zaštitu proračuna EU-a na snazi od 1. siječnja 2021. i da se primjenjuje i na fondove za oporavak. Unatoč tome, Komisija nije predložila nikakve mjere u skladu s novim pravilima i nije poštovala rok od 1. lipnja koji je Parlament odredio u svojoj rezoluciji od 25. ožujka za dovršetak smjernica o primjeni Uredbe. To „predstavlja dostatnu osnovu za poduzimanje pravnih radnji protiv Komisije u skladu s člankom 265. UFEU-a”, kažu zastupnici.

Povećan je rizik od zlouporabe proračuna EU-a u državama članicama te se pogoršalo stanje s vladavinom prava, naglašavaju zastupnici i nalažu predsjedniku Sassoliju da najkasnije u roku od dva tjedna pozove Komisiju da „ispuni svoje obveze” u skladu s novom uredbom. Kako bi bio spreman, „Parlament će u međuvremenu odmah započeti s potrebnim pripremama za mogući sudske postupak u skladu s člankom 265. UFEU-a protiv Komisije”.

Zastupnici pozivaju Komisiju da se brzo pozabavi ozbiljnim kršenjima načela vladavine prava u nekim državama članicama kojima se ozbiljno ugrožava pravedna, zakonita i nepristrana raspodjela sredstava EU-a. Komisija bi trebala upotrijebiti sve potrebne alate, uključujući postupak predviđen u članku 7. Ugovora o EU-u, okvir EU-a za vladavinu prava i postupke zbog povrede prava, kako bi se riješila stalna kršenja demokratskih pravila i temeljnih prava u EU-u, uključujući napade na slobodu medija, novinare, kao i slobodu udruživanja i okupljanja.

Kontekst

Uredba o uvjetovanosti u pogledu vladavine prava, čiji je cilj spriječiti vlade EU-a da zloupotrebljavaju sredstva EU-a, stupila je na snagu 1. siječnja 2021., ali nisu bile predložene nikakve mjere. Europsko vijeće zatražilo je od Komisije da odgodi primjenu kako bi je države članice mogle osporiti na Sudu EU-a (Poljska i Mađarska pokrenule su postupak 11. ožujka 2021.) te dok Komisija sastavi posebne smjernice za primjenu.

U rezoluciji usvojenoj u ožujku 2021. Parlament je ponovio da zaključci Europskog vijeća o tom pitanju nemaju pravni učinak te da primjena nove uredbe ne može podlijegati smjernicama. Ako Komisija smatra da su takve smjernice potrebne, one su trebale biti donesene najkasnije do 1. lipnja. Zastupnici su također zatražili od Komisije da se savjetuje s Parlamentom prije njihova usvajanja. Na sjednici odbora 26. svibnja Komisija je navela da se u prvoj polovici lipnja namjerava savjetovati s Parlamentom.