EU države članice trebale bi osigurati univerzalni pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju 

Priopćenje za tisak 
Plenarna sjednica 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • Jamstvo pristupa sigurnom i zakonitom pobačaju 
  • Uklanjanje zapreka seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim uslugama 
  • Pandemija virusa COVID-19 imala je negativan učinak na ženska prava i zdravlje 
  • Na higijenske proizvode za menstruaciju ne bi se trebao naplaćivati PDV 

U izvješću prihvaćenom u četvrtak zastupnici pozivaju države članice da zaštite i dodatno unaprijede žensko seksualno i reproduktivno zdravlje i prava.

S 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržana, zastupnici su podržali izvješće u kojem se ističe da su zdravstvena prava, posebno prava na seksualno i reproduktivno zdravlje, temeljna prava žena i rodne ravnopravnosti koja se ne smiju ni na koji način oslabjeti ili ukinuti.


Parlament je nasilje protiv ženskih seksualnih i reproduktivnih zdravstvenih prava (SRZP) proglasio oblikom nasilja protiv žena i djevojčica te preprekom napretku prema rodnoj ravnopravnosti. Stoga je pozvao EU države članice da ženama zajamče pristup visokokvalitetnim, sveobuhvatnim i pristupačnim seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim pravima te da uklone sve prepreke koje im onemogućuju korištenje tih usluga.


Pristup pobačaju, kontracepciji i seksualnom odgoju


Europarlamentarci ističu kako neke EU države članice još uvijek primjenjuju vrlo ograničavajuće zakone kojima se pobačaj zabranjuje, osim u strogo definiranim okolnostima, što dovodi do toga da žene moraju tražiti načine za ilegalne pobačaje ili protiv svoje volje zadržati trudnoću. Pozivaju sve države članice da omoguće univerzalni pristup sigurnom i legalnom pobačaju, da osiguraju da pobačaj na zahtjev bude legalan u ranoj trudnoći, ali i

kasnije, ukoliko trudnoća ugrožava zdravlje žene.


Zastupnici žale što neke države članice dopuštaju liječnicima, a ponekad i cijelim zdravstvenim ustanovama, da odbiju pružati zdravstvene usluge na temelju takozvanog prigovora savjesti. To dovodi do uskraćivanja skrbi u vezi s pobačajem na temelju vjere ili savjesti te ugrožava život žena.


Nadalje, Europski parlament traži da EU države članice osiguraju široku dostupnost niza visokokvalitetnih kontracepcijskih metoda i sredstava, savjetovanje o planiranju obitelji i informacije o kontracepciji.


Zastupnici žale što je tijekom krize bolesti COVID-19 pristup pobačaju ostao ograničen te upozoravaju na učinke koje je pandemija imala na ponudu i pristup kontracepcijskim sredstvima.


Parlament apelira na države članice da omoguće sveobuhvatni seksualni odgoj za osnovnoškolce i srednjoškolce budući da obrazovanje i informacije o seksualnom i reproduktivnom zdravlju mogu značajno doprinijeti smanjenju seksualnog nasilja i uznemiravanja.Higijenski proizvodi za menstruaciju su neophodni osnovni proizvodi


Ukazujući na negativne posljedice takozvanog „poreza na tampone“ na rodnu ravnopravnost, zastupnici pozivaju države članice da iskoriste fleksibilnost koja je uvedena Direktivom o PDV-u te primjene izuzeća ili nultu stopu PDV-a na ove osnovne proizvode. Također od EU država traže da riješe problem menstrualnog siromaštva tako da svima kojima je to potrebno osiguraju pristup besplatnim proizvodima za menstrualnu higijenu.


Izjava

Izvjestitelj Predrag Fred Matić (S&D, Hrvatska) je rekao: „Ova odluka označava početak novog razdoblja u Europskoj uniji i prvi istinski otpor nazadnoj agendi koja godinama gazi ženska prava u Europi. Većina zastupnika jasno je dala do znanja državama članicama koje je njihovo stajalište te ih je pozvala da osiguraju pristup sigurnom i legalnom pobačaju kao i čitavom nizu seksualnih i reproduktivnih zdravstvenih usluga.“


Globalni problem


U odvojenoj rezoluciji kojom se sagledavaju rezultati Sastanka na vrhu u Nairobiju o stanovništvu i razvoju zastupnici ističu kako se ženama diljem svijeta treba jamčiti primjerena i pristupačna zdravstvena skrb te poštovanje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava. Dodaju kako su pristupačne usluge povezane sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem, savjetovanja o planiranju obitelji, liječenje za majke, prenatalna i neonatalna skrb te siguran pobačaj, važni elementi za spašavanje života žena i smanjenje smrtnosti novorođenčadi i djece. Dokument je prihvaćen s 444 glasova za, 182 protiv i 57 suzdržanih.