Europski parlament traži mjere za veću sigurnost na cestama 

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • Sigurna ograničenja brzine: 30 km/h u stambenim područjima 
  • Nulta tolerancija za vožnju pod utjecajem alkohola 
  • Europska agencija za cestovni promet kao potpora sigurnom i pametnom cestovnom prijevozu 

Za ostvarivanje nulte stope smrtnih slučajeva na cestama do 2050. potrebne su stroge mjere, kao uvođenje ograničenja brzine do 30 km/h te nulta tolerancije za vožnju pod utjecajem alkohola.

U rezoluciji o sigurnosti na cestama EU-a, prihvaćenoj u srijedu s 615 glasova za, 24 suzdržana i 48 protiv, napominje se kako godišnje u Uniji u prometu život izgubi oko 22 700 ljudi, a oko 120 000 zadobije teške ozlijede. Napredak u smanjivanju stope smrtnosti u EU-u u posljednjih godina stagnira te Unija nije ispunila svoj cilj da se u razdoblju od 2010. do 2020. broj smrtnih slučajeva na cestama prepolovi (stopa smrti na cestama pala je za 36 %).


Prema podacima Komisije, Švedska i dalje ima najsigurnije ceste (18 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika), a Rumunjska je na začelju te je u 2020. zabilježila 85 smrti u prometu na milijun ljudi. U Hrvatskoj je u 2020. na milijun stanovnika bilo 58 poginulih, a prosjek u EU-u je 42.

Sigurna ograničenja brzine


Zastupnici su upozorili kako je prekoračenje brzine ključni faktor u oko 30 % smrtonosnih sudara na cesti. Smatraju da bi Komisija stoga treba preporučiti primjenu sigurnih ograničenja brzine, poput automatske primjene najveće dopuštene brzine od 30 km/h u stambenim područjima i područjima s puno biciklista i pješaka. Kako bi se dodatno promicala sigurnost na cestama, zastupnici također inzistiraju na nultoj toleranciji vožnje pod utjecajem alkohola, ističući kako je alkohol bio prisutan u oko 25 % svih smrtnih slučajeva na cestama.


Poticaji za sigurnost


Europarlamentarci traže od Komisije da razmotri uvođenje zahtjeva za opremanje mobilnih i elektroničkih uređaja vozača opcijom „sigurnog načina vožnje“. Dodaju kako bi se za kupovinu automobila s najvišim sigurnosnim standardima trebali ponuditi porezni poticaji i privlačni paketi osiguranja motornih vozila.


Bolja infrastruktura i više koordinacije


Zastupnici zagovaraju veća ulaganja u infrastrukturu koja će omogućiti cestovnu sigurnost i smatraju da se treba fokusirati na zone s najvišim brojem prometnih nesreća. Pozivaju države članice da uspostave nacionalne fondove za cestovnu sigurnost u okviru kojih će se novac od naplaćenih kazni usmjeriti u projekte cestovne sigurnosti.


Za pravilnu provedbu sljedećih koraka u politici EU-a o sigurnosti na cestama, europarlamentarci pozivaju Komisiju da ustanovi europsku agencija za cestovni promet kako bi se podupirao održivi, sigurni i pametni cestovni prijevoz.


Izjava


Izvjestiteljica Europskog parlamenta Elena Kountoura (Ljevica, Grčka) je istaknula: „Europljani predugo imaju neprihvatljivo visoki broj poginulih na cestama. Ako se Komisija i države članice obvežu unaprijediti cestovnu sigurnost, te uz snažnu političku volju i primjereno financiranje, realno je težiti tome da se broj smrtnih slučajeva na cestama prepolovi do 2030. godine. Već znamo što su uzroci smrtnosti u prometu. Stoga pozivamo Komisiju i vlade država članica da primjene posebne mjere za potporu naporima spašavanja života. Primjerice, uvođenje ograničenje brzine, posebno automatske primjene limita od 30 km/h u gradovima, ubrzani prelazak na druge načina javnog prijevoza te uspostava nove Europske agencije za cestovni promet.“