Iran: Zastupnici žele da EU sankcionira dužnosnike odgovorne za smrt Mahse Amini 

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Zastupnici žele da se nešto poduzme protiv represivnog režima u Iranu © YASIN AKGUL / AFP  

Parlament osuđuje smrt Mahse Amini u Iranu i traži sankcije EU-a protiv njezinih ubojica i onih koji su bili uključeni u gušenje uličnih prosvjeda koji su uslijedili.

  • Potrebna je nepristrana istraga ubojstva 
  • Zastupnici izražavaju solidarnost s iranskim ženama i podupiru mirne prosvjede  
  • Iranske vlasti moraju prosvjednike pustiti na slobodu i odbaciti sve optužbe 

Parlament je u rezoluciji usvojenoj u četvrtak ocijenio razvoj događaja u Iranu nakon smrti dvadesetdvogodišnje iranske Kurdkinje Mahse Amini u rukama državne moralne policije i izbijanja uličnih prosvjeda protiv tvrdokornog klerikalnog režima.


Zastupnici oštro osuđuju smrt Mahse Amini i pozivaju na nepristranu, učinkovitu te prije svega neovisnu istragu njezina zlostavljanja i tragičnog ubojstva. Policija je Mahsu Amini uhitila 13. rujna zbog navodnog nepridržavanja iranskih strogih pravila o odijevanju žena. Umrla je u teheranskoj bolnici tri dana kasnije od posljedica tjelesnog zlostavljana tijekom pritvora.

EU mora sankcionirati iranske dužnosnike koji su uključeni u represiju

Parlament izražava snažnu potporu mirnom prosvjednom pokretu u Iranu, posebice mladim ženama koje vode i sudjeluju u prosvjedima. Snažno osuđuje raširenu i nerazmjernu uporabu sile iranske policije i sigurnosnih snaga protiv prosvjednika, što je rezultiralo mnogim žrtvama. Zastupnici također zahtijevaju od iranskih vlasti da odmah i bezuvjetno oslobode sve osobe koje su zatvorene isključivo zbog mirnog ostvarivanja svojih prava na slobodu izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja te da odbace sve optužbe protiv njih i svih drugih boraca za ljudska prava.


Zastupnici rezolucijom pozivaju EU da u okviru Globalnog režima sankcija EU-a u području ljudskih prava sankcionira iranske dužnosnike koji su umiješani u smrt Mahse Amini i u nasilje nad prosvjednicima.


Zahtjev za istragu UN-a o događajima u Iranu

Parlament poziva UN, osobito njegovo Vijeće za ljudska prava, da pokrene istragu nedavnih događaja u Iranu. Zastupnici pozivaju i države članice EU-a koje imaju diplomatske predstavnike u toj zemlji da koordiniraju svoje djelovanje kako bi zaštitile borce za ljudska prava, osobito borce za prava žena i osobe s dvojnim državljanstvom neke od država članica EU-a i Irana.


Rezolucija je usvojena podizanjem ruku. Tekst rezolucije bit će dostupan ovdje.