Nagrada za novinarstvo EP-a za 2023. međunarodnom kolektivu za istraživanje o lipanjskom brodolomu s migrantima kod Pilosa 

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Dobitnici nagrade Daphne Caruana Galiziaza novinarstvo za 2023.: Solomon, Forensis, ARD, the Guardian  

Grčko-njemačko-britanski novinarski kolektiv dobitnik je Nagrade Daphne Caruana Galizia za istraživanje potonuća broda Adriana kod Pilosa u Grčkoj i smrti 600 migranata

U zajedničkom istraživanju grčkog novinarskog portala Solomon, udruge Forensis, njemačke javne radiotelevizije StrgF/ARD i britanskih novina The Guardian otkriveno je da je brodolom s najvećim brojem poginulih migranata u novijoj povijesti posljedica djelovanja grčke obalne straže. Zahvaljujući tom istraživanju na vidjelo su izišle i nedosljednosti u službenoj dokumentaciji grčkih vlasti.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, potpredsjednica nadležna za Nagradu Pina Picierno i predsjednica Berlinskog novinarskog društva i predstavnica 28-članog neovisnog europskog žirija Juliane Hielscher sudjelovale su na svečanosti dodjele nagrade u prostoriji za medije Daphne Caruana Galizia u zgradi Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Predsjednica Metsola je izjavila: „Danas , kao i uvijek,odajemo počast Daphnei Caruani Galiziji ovom nagradom koja je snažan podsjetnik na njezinu borbu za istinu i pravdu. Novinari diljem svijeta i dalje su na meti samo zbog toga što rade svoj posao i ne pristaju šutjeti. Ovaj parlament je uz njih u toj dugotrajnoj borbi za očuvanje slobode medija i medijski pluralizam u Europi i šire.”

U razdoblju od 3. svibnja do 31. srpnja 2023. više od 700 novinara iz svih 27 država članica kandidiralo je svoje radove. Žiri je odabrao pobjednika među dvanaest finalista.

O nagrađenom radu

Novinari su detaljno proučili okolnosti u kojima je ribarski brod Adriana, isplovivši iz Libije, potonuo 14. lipnja na udaljenosti od oko 50 nautičkih milja od grada Pilosa u jugozapadnoj Grčkoj. U nesreći je poginulo više od 600 migranata.

Obavili su preko 20 intervjua s preživjelima te pregledali sudske dokumente i podatke obalne straže. U zaključcima su detaljno opisali propuštene prilike spašavanja i ignorirane ponude pomoći. Prema svjedočanstvima preživjelih, pokušaji grčke obalne straže da odvuku brod doveli su u konačnici do njegova potonuća. Grčka obalna straža izjavila je da nije bilo pokušaja vuče broda.

Forensis je izradio simulaciju događaja te tragične noći s pomoću interaktivnog 3D modela potonulog broda koristeći podatke iz dnevnika obalne straže, svjedočanstvo kapetana plovila obalne straže, putanje leta, podatke o pomorskom prometu, satelitske snimke, videozapise obližnjih teretnih brodova i druge izvore.


Timovi koji su doprinijeli istraživačkom radu su:

Za Solomon: Stavros Malichoudis, Iliana Papangeli, Corina Petridi

Za Forensis: Stefanos Levidis, Christina Varvia, Georgia Skartadou, Andreas Makas, Ebrahem Farooqui, Dimitra Andritsou, Peter Polack, Eyal Weizman, Jasper Humpert, Miriam Rainer, Salma Barakat, Zac Ioannidis, Elizabeth Breiner

Za StrgF/ARD: Armin Ghassim, Sulaiman Tadmory, Timo Robben, Sebastian Heidelberger

Za The Guardian: Giorgos Christides, Katy Fallon, Lydia Emmanouilidou i Julian Busch


O nagradi

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo utemeljena je u prosincu 2019. odlukom Predsjedništva Europskog parlamenta. Nazvana je po malteškoj istraživačkoj novinarki, blogerici i antikorupcijskoj aktivistici koja je ubijena u eksploziji autobombe 2017.

Nagrada se dodjeljuje svake godine na obljetnicu ubojstva Daphne Caruane Galizije kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava.

Novinari i ekipe novinara svih nacionalnosti mogli su kandidirati svoje istraživačke radove koji su objavljeni ili emitirani u medijima u nekoj od 27 država članica. Cilj je nagrade podupirati profesionalno novinarstvo i istaknuti njegovu važnost za očuvanje slobode, jednakosti i mogućnosti.

Neovisni žiri sastojao se od predstavnika novinara i civilnog društva iz 27 država članica te predstavnika Međunarodne federacije novinara.

Nagrada i novčani iznos od 20 000 eura pokazuju da Europski parlament snažno podupire istraživačko novinarstvo i prepoznaje važnost slobodnih medija.

U listopadu 2021. Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo dodijeljena je novinarima konzorcija Forbidden Stories za projekt Pegasus.

U listopadu 2022. nagradu je osvojio dokumentarni film o ruskom utjecaju u Africi snimljen u koprodukciji medijskih kuća Découpages i Arte G.E.I.E.

Tko je bila Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia bila je malteška novinarka, blogerica i antikorupcijska aktivistica koja je opširno izvještavala o korupciji, pranju novca, organiziranom kriminalu i prodaji državljanstava te o upletenosti malteške vlade u skandal s Panamskim dokumentima. Nakon uznemiravanja i prijetnji, ubijena je u eksploziji autobombe 16. listopada 2017. Revolt javnosti zbog načina na koji su vlasti vodile istragu njezina ubojstva doveo je do ostavke premijera Josepha Muscata. Europski zastupnici kritizirali su propuste u istrazi te su u prosincu 2019. pozvali Komisiju da s tim u vezi poduzme mjere.

Pobjednički novinarski članak bit će uskoro dostupan na svim službenim jezicima EU-a.