Parlament usvojio prošireni popis kaznenih djela protiv okoliša i sankcija 

Priopćenje za tisak 
 
 

Podijeli ovu stranicu: 

  • Novi popis kaznenih djela protiv okoliša uključuje nezakonitu trgovinu drvnom sirovinom i iscrpljivanje vodnih resursa  
  • Pojedina kaznena djela kažnjiva zatvorskom kaznom do 10 godina 
  • Novčane kazne za poduzeća u iznosu od 5 % ostvarenog prometa na svjetskoj razini ili 40 milijuna EUR 
  • Kaznena djela protiv okoliša četvrta su najveća kriminalna aktivnost na svijetu 

Parlament je u utorak odobrio nova pravila o kaznenim djelima protiv okoliša i sankcijama povezanima s njima.

Nova direktiva, o kojoj je postignut dogovor s Vijećem 16. studenoga 2023., usvojena je s 499 glasova za, 100 glasova protiv i 23 suzdržana. Ona sadrži ažurirani popis kaznenih djela protiv okoliša koji uključuje nezakonitu trgovinu drvnom sirovinom, iscrpljivanje vodnih resursa, ozbiljna kršenja zakonodavstva EU-a o kemikalijama i onečišćenje mora s brodova. Zastupnici su osigurali da nova pravila sadrže tzv. kvalificirana kaznena djela poput šumskih požara velikih razmjera ili raširenog onečišćenja zraka, vode i tla, koja mogu dovesti do uništenja ekosustava pa su stoga usporediva s ekocidom.


Među sankcijama novčane kazne i zatvor

Kaznena djela protiv okoliša koja su počinili pojedinci ili predstavnici poduzeća bila bi kažnjiva zatvorskom kaznom, ovisno o dugotrajnosti, ozbiljnosti ili reverzibilnosti nanesene štete. Kvalificirana kaznena djela bila bi kažnjiva kaznom zatvora u trajanju od osam godina, kaznena djela s posljedicom smrti deset godina, a ostala kaznena djela do pet godina.

Počinitelji tih djela morat će dovesti u prvobitno stanje oštećeni okoliš i nadoknaditi štetu. Osim toga, podložni su i novčanim kaznama. U slučaju poduzeća kazne će iznositi do 3 % ili 5 % njihova godišnjeg prometa na svjetskoj razini ili 24 ili 40 milijuna EUR ovisno o prirodi kaznenog djela. Države članice moći će odlučiti o progonu kaznenih djela koja nisu počinjena na njihovu državnom području.


Države članice odgovorne za obuku i prikupljanje podataka

Zastupnici su insistirali da se zviždačima koji prijavljuju kaznena djela protiv okoliša pruži potpora i pomoć u kontekstu kaznenog postupka. Uz to, osigurali su da države članice organiziraju posebne obuke za policiju, suce i javne tužitelje, osmisle nacionalne strategije i pokrenu kampanje informiranja o borbi protiv kaznenih djela protiv okoliša. Podaci o tim kaznenim djelima koje nacionalne vlade skupe trebali bi pridonijeti rješavanju tog problema i pomoći Komisiji da redovito ažurira njihov popis.


Izjava

Nakon glasanja na plenarnoj sjednici, izvjestitelj Europskog parlamenta Antonius Manders (EPP, Nizozemska) izjavio je: „Krajnje je vrijeme za borbu protiv prekograničnog kriminala na europskoj razini s pomoću usklađenih i odvraćajućih sankcija kako bi se spriječila kaznena djela protiv okoliša. Zahvaljujući novim pravilima, onečišćivači će snositi odgovornost. Štoviše, riječ je o važnom koraku u pravom smjeru jer će osobe na vodećem položaju poduzeća koje uzrokuje onečišćenje morati odgovarati za to baš kao i samo poduzeće. Uvođenjem dužnosti brižnog postupanja onemogućuje se skrivanje iza dozvola i pronalaženje rupa u zakonu.”


Sljedeći koraci

Direktiva će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu Europske unije. Države članice moraju je prenijeti u nacionalno zakonodavstvo u roku od dvije godine.

Kontekst

Kaznena djela protiv okoliša predstavljaju četvrtu najveću kriminalnu aktivnost na svijetu. Uz trgovinu drogom, oružjem i ljudima, jedan su od glavnih izvora prihoda organiziranog kriminala. Komisija je u prosincu 2021. predstavila prijedlog o jačanju zaštite okoliša u EU-u putem kaznenog prava s ciljem rješavanja rastućeg broja kaznenih djela protiv okoliša.

Radom na ovoj direktivi zastupnici su slijedili prijedloge građana iznesene u zaključcima Konferencije o budućnosti Europe.

Konferencija za medije s izvjestiteljem održat će se u utorak 27. veljače u 14:00 (po srednjoeuropskom vremenu).