Vodeći kandidati 

Ažurirano: 
 
Stvoreno:   
 

Podijeli ovu stranicu: 

Europski parlament dugo je pokušavao izboriti da građani, glasajući na europskim izborima, ne biraju samo Parlament nego da imaju i utjecaj na to tko će voditi Europsku komisiju.

Kako bi se „europeizirali” izbori i povećao demokratski legitimitet donošenja odluka na razini EU-a, Parlament je uoči europskih izbora 2014. pozvao europske političke stranke da nominiraju kandidate za predsjednika Europske komisije. Namjera je bila omogućiti građanima da svojim glasom na europskim izborima izravno utječu na izbor čelnika europske izvršne vlasti. Taj je postupak dobio ime „sustav vodećih kandidata” (njem. Spitzenkandidaten).

2014. godine, slijedom tog sustava izabran je Jean Claude Juncker.


Nakon europskih izbora u svibnju 2019. Europsko vijeće predložilo je Europskom parlamentu Ursulu von der Leyen kao kandidatkinju za funkciju predsjednika Europske komisije. Ona nije bila vodeći kandidat.

Kad je riječ o ovogodišnjim europskim izborima, Parlament je potvrdio važnost primjene sustava vodećih kandidata prema kojem europske političke stranke prije europskih izbora imenuju svoje kandidate za mjesto predsjednika Europske komisije. Parlament je svoje stajalište o europskim izborima usvojio 2023.

Zastupnici ustraju na tome da treba uspostaviti jasnu i vjerodostojnu vezu između odabira birača i izbora predsjednika Komisije. Tvrde da bi, u skladu s Ugovorima, postupak trebao ovisiti o osiguravanju većine u Parlamentu te da bi trebalo zaustaviti dogovore iza zatvorenih vrata u Europskom vijeću.

Tko su vodeći kandidati na izborima 2024.:


Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP)

Europska pučka stranka (EPP) izabrala je Ursulu von der Leyen (Njemačka) za glavnu kandidatkinju za europske izbore 7. ožujka 2024. na kongresu stranke u Bukureštu.


Klub zastupnika socijalista i demokrata (S&D)

Vodećeg kandidata Stranke europskih socijalista (PES) Nicolasa Schmita (Luksemburg) predložio je kongres članova u Rimu 2. ožujka 2024.


Klub zastupnika Renew Europe

Marie-Agnes Strack-Zimmermann (Njemačka), Sandro Gozi (Italija) i Valérie Hayer (Francuska) kandidirat će se kao vodeći kandidati za platformu Renew Europe Now (koja uključuje Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE), Europsku demokratsku stranku i stranku Renaissance), kako je najavljeno 20. ožujka 2024.


Klub zastupnika Verts/ALE-a

Za Europsku stranku zelenih Terry Reintke (Njemačka) i Bas Eickhout (Nizozemska) izabrani su kao vodeći kandidati na stranačkom kongresu u Lyonu 2. veljače 2024.


Europski slobodni savez (EFA) predložio je 23. listopada 2023. Raüla Romevu (Španjolska) i Maylis Roßberga (Njemačka) kao vodeće kandidate stranke.


Klub zastupnika ljevice i GUE/NGL-a

Walter Baier (Austrija) bit će kandidat Europske ljevice nakon njegova izbora na skupštini stranke održanoj u Ljubljani 24. veljače 2024.


Klubovi zastupnika Identitet i demokracija (ID) i Europski konzervativci i reformisti (ECR) nisu službeno imenovali nijednog vodećeg kandidata.


Rasprava vodećih kandidata 23. svibnja

Rasprava među vodećim kandidatima, koju organizira Europska unija za radiodifuziju (EBU), održala se 23. svibnja poslijepodne u vijećnici Parlamenta u Bruxellesu. Potražite više informacija o raspravi