Za medije 

Filter 

Plenarna sjednica  
 

Zastupnici su u srijedu popodne raspravljali o prijedlogu Komisije o reformi Uredbe Dublin, kojom se određuje koja je država članica odgovorna za obradu zahtjeva za azil. Izrazili su nezadovoljstvo i traže da se sadašnji sustav zamijeni efikasnijim, koji će se temeljiti na solidarnosti među državama članicama.

Plenarna sjednica  
 

Zastupnici traže detalje dogovora čelnika EU-a s Turskom o upravljanju tokovima migrantata i izbjeglica, naglasivši da se međunarodna pravila za azil moraju poštivati. U plenarnoj raspravi u srijedu s Vijećem i Komisijom, većina lidera klubova zastupnika ustraje na tome da se pregovori o pristupanju Turske Europskoj Uniji i razgovori o liberalizaciji viznog režima za turske državljane koji putuju u EU ne bi trebali povezivati s pitanjem izbjeglica.

Plenarna sjednica  
LIBE  
 

MEPs call for a comprehensive EU approach to migration and more effort to prevent further loss of life at sea in a resolution passed on Wednesday. Parliament asks the civil liberties committee to assess the various policies at stake, draw up a set of recommendations and report back to plenary with a "strategic initiative report" before the end of 2015. At least 3 072 people died in the Mediterranean Sea in the first nine months of this year.

Plenarna sjednica  
 

Europska komisija zakonski je obvezna poduzeti mjere za privremeno uvođenje viza za građane SAD-a, s obzirom da Washington i dalje ne jamči bezvizni pristup državljanima pet zemalja EU-a, između ostalog i Hrvatskoj. U rezoluciji odobrenoj u četvrtak, zastupnici Europskog parlamenta pozivaju Komisiju da usvoji potrebne pravne mjere "u roku od dva mjeseca."

Plenarna sjednica  
 

Plans to boost greenhouse-gas emission curbs through the EU carbon market (EU ETS), so as to bring EU climate policy into line with the aims of the Paris agreement, were backed by Parliament on Wednesday. MEPs supported the Commission proposal to reduce the number of “carbon credits” (emission allowances) by 2.2% each year, and want to double the capacity of the 2019 market stability reserve (MSR) to absorb the excess of allowances on the market.

Plenarna sjednica  
ITRE  
 

Zastupnici su uklonili i posljednju prepreku na putu do potpunog ukidanja maloprodajnih dodatnih naknada za roaming u glasovanju u četvrtak.

Plenarna sjednica  
 

Increasing defence cooperation in the EU now depends more upon the political will to make it happen than upon legal considerations, say MEPs in a resolution approved by Parliament on Thursday. They stress that member states can and should use the treaty tools in place to build a truly common defence policy.

Plenarna sjednica  
 

From 1 January 2014, EU banks will be stronger. Changes voted by Parliament on Tuesday will cap banker's bonuses to curb speculative risk-taking, step up capital provisions to help banks cope better with crises and stiffen supervision. This EU banking reform package, the most comprehensive so far, should also spur growth, by making it easier for banks to lend to small firms that drive the real economy.

Plenarna sjednica  
AFET  
 

To stop money flowing to terrorists, EU countries should track suspicious transactions and charities, and share intelligence more proactively, urge MEPs.

Dodatni podaci 

Tjedni raspored:Predstojeća događanja 

siječnja 2021 
Odaberite dan  
  1.  
    Plenarna sjednica  
    Bruxelles 
  2. Raspored aktivnosti predsjednika  

       
 

Medijske akreditacije 

Novinari, fotografi i audiovizualne ekipe moraju zatražiti novinarske akreditacije i/ili posebnu audiovizualnu akreditaciju za rad u Parlamentu.

FAQ 

Kako zastupnici rade, koliko su plaćeni, i koji su njihovi troškovi? Odgovore na ova i druga često postavljana pitanja o radu Parlamenta i troškovima, pronađite ovdje.

Obratite nam se 

U službi za medije Europskog parlamenta rade službenici za odnose s medijima, čiji je posao biti na usluzi novinarima i pružati im informacije o radu i odlukama odbora te o plenarnoj sjednici.