Háttér 
 

Uniós szabályok a drónok biztonságos reptetésére 

A képviselők a drónok biztonságos használatát és piacuknak lendületesebb fejlődését szolgáló új jogszabály-javalatról szavaznak kedden.

A képviselők várhatóan támogatják majd a Tanáccsal már leegyeztetett, drónokra és a drónt vezető személyekre vonatkozó szabálytervezetet. Az új jogszabálytervezet biztonsági és személyesadat-kezelési alapelveket fektet le, és gondoskodik a magánélet védelméről is.


A drónpilótáknak például ügyelnie kell arra, hogy gépük biztonságos távolságot tartson a légteret használó egyéb járművektől, és repülés közben ne sodorjon mást veszélybe.


Az Európai Bizottság a drónhasználat elterjedése miatt tett javaslatot a drónok uniós szabályzására. Az új szabályok az Unió jelenleg modernizált polgári légiközlekedés-biztonsági szabályainak részét képezik majd. Céljuk, hogy biztonságosabbá tegyék a drónok reptetését és megkönnyítsék a szerteágazó nemzeti szabályokkal küzdő fejlesztők dolgát. Jelenleg a 150 kg-nál könnyebb drónokra nemzeti szabályzás vonatkozik.


A képviselők szerint regisztrálni kell a drónpilótákat, ha drónjuk ütközés esetén sérülést okozhat. A drónt azonosítóval kellene ellátni.


Az Európai Repülésbiztonsági Hivatal és a Bizottság közösen dolgozza majd ki az uniós szabályok részleteit.


Hogy melyik drónt kell regisztrálni, azt a felhasználási cél alapján meghatározott kockázatfaktor szerint állapítják majd meg. A két szervezet azt is eldönti, hogy milyen tényezők teszik kötelezővé többek között a maximum berepülhető távolságot mérő és ütközés-elkerülő eszközök, vagy automatikus landolási képességek meglétét.


Vita: június 11., hétfő

Szavazás: június 12., kedd

Eljárás: megállapodás első olvasatban, rendes jogalkotási folyamat