Háttér 
 

A kohézió érdekében minden régiót támogatnia kell az Uniónak 

A képviselők várhatóan a regionális támogatások megvágása ellen foglalnak állást az Unió 2021-2027 között érvényes támogatási szabályairól szóló szavazás során.

Az innováció, digitalizáció, az energetikai átmenet, és az oktatáshoz és az egészségügyhöz való hozzáférés támogatásáról szóló új szabályokról vitázik szerdán délelőtt és szavaz ugyanaznap délben a Parlament. Az új szabályok egyszerűbb eljárást írnak elő, amely várhatóan ösztönzi a helyi kezdeményezésű projektek elindulását és növeli a kisebb vállalkozások pályázási kedvét.

A finanszírozási rátáknak és a támogatásra biztosított teljes összegnek a jelenlegi szinten kell maradnia, véli a regionális fejlesztési szakbizottság, amely (2018-as árakon számítva) 378,1 milliárd eurós költségvetést kér a 2021-2027 közötti időszakra. Ez az összeg 14 százalékkal magasabb a Bizottság által javasolt 330,6 milliárd eurónál.

A kevésbé fejlett térségeket továbbra is jelentős uniós támogatásban kellene részesíteni, esetükbnen a társfinanszírozási ráta akár 85 százalékos is lehet. További támogatást kell biztosítani az Unió legtávolabbi régióinak (Guadeloupe, Francia Guyana, Réunion, Martinique, Mayotte, Saint-Martin, az Azori-szigetek, Madeira és a Kanári-szigetek). A képviselők a határokon átnyúló projektek számára rendelkezésre álló összeget is növelnék.

Vita és szavazás: február 13., szerda

Eljárás: rendes jogalkotási eljárás, első olvasat, tárgyalási felhatalmazás

Sajtótájékoztató: február 13., szerda, 15:00 órától